Pfizer
Isin | Valuta | K/W | Div. rend. | Duurzaam | Technisch | Sector |
---|---|---|---|---|---|---|
US7170811035 | USD | 9 | 6.38 | Responsible | Pharmaceuticals |
Pfizer kampt, net als veel andere farmaceutische bedrijven, met aflopende patenten en druk op de productontwikkeling om de daardoor wegvallende inkomsten op te vangen. Het concern heeft in korte tijd grote vooruitgang geboekt op het gebied van vaccinontwikkeling, met als belangrijkste opbrengst een coronavaccin (in samenwerking met BioNtech). Het concern heeft een lage waardering, een hoog dividendrendement en een sterke vrije kasstroom. Wel wordt de vergelijkingsbasis moeilijker, gezien de sterke verkopen van het vaccin en de pil tegen Covid-19 (in 2022). Commerciële successen en pijplijnupdates zijn dan ook belangrijk na vele teleurstellende winstwaarschuwingen.
Groot en divers
Pfizer is een van de grootste farmaceutische concerns ter wereld. In juli 2018 kondigde het bedrijf aan zich op te splitsen in drie divisies, om beter in te kunnen spelen op de continu ontwikkelende markten en de verschillende dynamieken wereldwijd. Deze drie divisies, sinds het begin van het boekjaar 2019 operationeel, zijn: Pfizer Biopharmaceuticals Group, Upjohn en Consumer Healthcare. Pfizer Biopharmaceuticals Group is een op wetenschap gebaseerd innovatief geneesmiddelenbedrijf, inclusief de biosimilars van Pfizer, en is actief op het gebied van oncologie, zeldzame ziekten, chronische ontstekingsziekten & immunologie, vaccins, cardiovasculaire en metabole ziekten. Ook een nieuwe ziekenhuisafdeling voor anti-infectiva en steriele injectables is onderdeel hiervan. De Upjohn-divisie is de geneesmiddelenafdeling, opererend vanuit een hoofdkantoor in China. Upjohn verkoopt merkmedicijnen waarvan het patent is verlopen (waaronder erectiepil Viagra en cholesterolverlager Lipitor) en generieke geneesmiddelen. Deze divisie is nu afgestoten en samengevoegd met Mylan. Het nieuwe bedrijf heet Viatris en is ook beursgenoteerd. De divisie Consumer Healthcare opereert in een joint venture met GlaxoSmithKline en is nu ook beursgenoteerd (Haleon), hier heeft Pfizer dan ook een groot belang in. Ongeveer 46% van de omzet komt uit de Verenigde Staten en zo'n 21% komt uit de opkomende markten. In 2023 werd op een omzet van $58,5 mld een nettowinst behaald van $7 mld.
Breed samengestelde medicijnportefeuille gericht op verschillende aandoeningen
De breed samengestelde medicijnportefeuille van Pfizer is gericht op verschillende aandoeningen, maar is door de pandemie wel van samenstelling veranderd. In 2022 kwam maar liefst 56% van de omzet uit het coronavaccin en de coronapil. In 2023 was dit 21%. Pfizer heeft verschillende divisies afgestoten. De zelfzorgdivisie is via een joint venture met GlaxoSmithKline apart gezet en is nu ook beursgenoteerd. De Upjohn-divisie voor oudere medicijnen is samengevoegd met branchegenoot Mylan en afgesplitst. De focus van Pfizer zal dan ook liggen op meer innovatieve medicijnen. Vanaf 2026 zullen patenten op Eliquis, Ibrance en Xtandi aflopen. Het is belangrijk dat het concern met positieve pijplijnupdates blijft komen of de pijplijn aanvult doormiddel van overnames. Het concern heeft recent de pijplijn versterkt met de overnames van Biohaven Pharma (migraine), Global Food Therapeutics (sikkelcelziekte) en Seagen (oncologie).
Outlook verhoogd, voornamelijk door covid-middelen. Commerciële successen en pijplijnupdates belangrijk na vele teleurstellende winstwaarschuwingen
- Pfizer rapporteerde over het derde kwartaal (Q3) een omzet van $17,7 mld, 31% hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2023 en beter dan de consensusverwachting van analisten. Per aandeel was er een winst van $1,06, wat veel beter was dan verwacht. Het concern profiteerde van een beter dan verwachte omzet en lagere kosten voor onderzoek en ontwikkeling (R&D).
- De omzet van bloedverdunner Eliquis (+8% jaar op jaar, joj) was licht beter dan verwacht en ook het vaccin Prevnar (-2%) deed het licht beter dan verwacht. Ibrance (oncologie, -13%) daarentegen leverde minder op dan verwacht. Comirnaty (coronavaccin) was fors beter dan verwacht. Paxlovid (coronapil) was ook fors beter dan verwacht. Nurtec (migraine, +45%) was beter dan verwacht en Vyndaqel (hartspierziekte, +62%) ook, net als Abrysvo (RSV vaccin).
- Voor 2024 verwacht Pfizer nu een omzet van $61 tot $64 mld ipv $59,5 tot $62,5 mld en een aangepaste winst per aandeel van $2,75 tot $2,95 ipv $2,45 tot $2,65.
- Het concern wil in 2024 $4 mld aan kosten besparen en ligt daarvoor goed op schema. Ook wil het concern aan het einde van 2027 nog eens $1,5 mld aan kosten bespaard hebben.
Relatief lage waardering, maar concern zal meer moeten laten zien
Pfizer verhoogt de winstverwachting voor 2024, wat positief is na een reeks van winstwaarschuwingen gerelateerd aan de verkopen van de pil en het vaccin tegen covid-19. Wat opvalt dat dit kwartaal is dat de covid-middelen juist een hoger dan verwachte omzet laten zien. We blijven wel aan de voorzichtige kant met Pfizer. Het is belangrijk dat het concern met positieve berichten komt uit de verschillende overnames; Biohaven Pharma (migraine), Global Food Therapeutics (sikkelcelziekte) en Seagen (oncologie). Of uit eigen pijplijn, om het beleggersvertrouwen terug te winnen. Op dit moment ligt er veel druk op het management door een activistische belegger die het concern ervan beschuldigt teveel betaald te hebben voor overnames. In principe vinden we dit positief. De koers-winstverhouding op basis van de verwachte winst in 2025 van 9 is lager dan het sectorgemiddelde, met een verwachte winststijging van 0,5%.
Kansen
- Op het gebied van ESG heeft het concern goede procedures en programma's om corruptie en omkooppraktijken te voorkomen. Het concern heeft een laag duurzaamheidsrisico.
- Nieuwe overnames kunnen de groei versnellen.
- Door het afsplitsen van de verschillende divisies heeft het bedrijf meer focus gecreerd. Wij denken dat dit ten goede kan komen aan de aandeelhouders.
Risico's
- Het is belangrijk dat het concern met positieve berichten komt over de pijplijn, aangezien er verschillende patenten van belangrijke medicijnen verlopen vanaf het jaar 2026.
- Met een grote marktpositie in de Verenigde Staten is het bedrijf gevoelig voor de politieke druk op de sector.
- Een tegenvaller in de productontwikkeling kan leiden tot een verstoring van de groeiplannen.
Duurzame Analyse
Dit bedrijf is onderdeel van het verantwoord universum. Er is geen sprake van zeer ongewenste bedrijfsactiviteiten en of zeer controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.
Disclaimer
Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door IIO-analist David Wolters en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beloning van de analist is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze aanbeveling. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen.
Disclaimer
TA legenda
- long
- stijgende trend
- neutral
- zijwaartse trend
- short
- dalende trend
NFI legenda
- ++
- sterke voorloper
- +
- voorloper
- =
- middenmoter
- -
- achterblijver
- nb
- niet beschikbaar
Gehanteerde begrippen
- Div. rend.
- Dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar als percentage van de koers.
- K/W*
- Koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar.
- NFI
- De Niet-Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan.
- Uitsl.
- Staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een 'ja' is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum.
Toetsing duurzaamheid
Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het 'duurzaam universum'.
Belangrijke informatie
Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld en uitgebracht door het ING
Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V., op