Genmab
Isin | Valuta | K/W | Div. rend. | Duurzaam | Technisch | Sector |
---|---|---|---|---|---|---|
DK0010272202 | DKK | 17.4 | 0 | Sustainable | Biotechnology |
Genmab is een biofarmaceutisch bedrijf met specialistische kennis op het gebied van kankermedicijnen. De afgelopen jaren heeft het bedrijf ook grote successen geboekt met de ontwikkeling daarvan. De waardering van het aandeel is in lijn met het sectorgemiddelde, maar de verwachte winstgroei de komende jaren is bovengemiddeld.
Deense specialist in behandeling van kanker en auto-immuunziekten
Genmab is een biofarmaceutisch bedrijf uit Denemarken dat zich voornamelijk richt op de ontwikkeling van therapieën voor de behandeling van kanker en auto-immuunziekten. Op dit moment ontvangt het bedrijf voornamelijk royalties uit samenwerkingsverbanden. De belangrijkste royalty-inkomsten ontvangt het bedrijf voor de middelen Darzalex (behandeling van leukemie), Tepezza (oogziekte) en Kesimpta (MS). Analisten verwachten dat in 2023 de royalties van Darzalex maar liefst 65% van de omzet leveren. Genmab is opgericht in 1999 na interesse van een groep Deense beleggers die wilden investeren. Het bedrijf heeft een sterke band met Nederland: de huidige ceo Jan van de Winkel is tevens hoogleraar immunotherapie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Het concern heeft dan ook een sterke researchafdeling in Utrecht, vlakbij de universiteit, met laboratoria van topkwaliteit, waaronder een geavanceerd robot-laboratorium. Genmab heeft 2300 werknemers en verkoopt zijn producten zowel via het eigen kanaal als via strategische samenwerkingsverbanden met andere farmaceuten. In 2023 realiseerde het bedrijf een winst van DKK 4,4 mld op een omzet van DKK 16,5 mld. Het bedrijf heeft een sterke financiële positie met nagenoeg geen schuld en veel kasgeld op de balans.
Technologisch platform
Genmab heeft een aantal platforms ontwikkeld op basis van antilichaamtechnologie. Een voorbeeld hiervan is het Duobodyplatform, dat zich specifiek richt op het ontdekken en ontwikkelen van ‘biospecifieke’ antilichamen (antibodies). Deze spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van immuniteit tegen bacteriën en virussen. Maar in de moderne medicijnontwikkeling kunnen speciale antilichamen worden ontwikkeld die gebruikt kunnen worden bij de behandeling van kanker. Genmab streeft naar samenwerking met andere biofarmaceutische en farmaceutische bedrijven, maar ook met databedrijven, om grote stappen te kunnen zetten op het gebied van medicijnenontwikkeling. Een ander voorbeeld van samenwerking is die met het Nederlands Kankerinstituut in Amsterdam. Genmab stimuleert wetenschappers en medicijnontwikkelaars om onconventioneel te denken en beloont zijn medewerkers ook daarvoor.
Beter dan verwacht kwartaal. Outlook verhoogd
- Genmab rapporteerde over het derde kwartaal van 2024 een omzet van DKK 5,5 mld, 17,5% hoger dan in dezelfde periode van 2023 en minder dan de gemiddelde verwachting van analisten. De royalty’s van het belangrijke medicijn Darzalex (leukemie) groeiden op jaarbasis met 20%.
- De operationele kosten waren fors lager dan verwacht, waardoor de operationele winst ook fors beter was dan verwacht. De winst per aandeel was wel minder dan verwacht door een hoger belastingtarief en hogere operationele kosten.
- Genmab verhoogt de outlook in 2024; de omzet van DKK 21,10 tot 21,70 mld in plaats van DKK 20,50 tot DKK 21,70 en een operationele winst van DKK 5,80 tot DKK 6,70 mld in plaats van DKK 4,9 tot DKK 6,7 mld. De belangrijkste redenen zijn de beter dan verwachte resultaten van Darzalex en de lagere operationele kosten. Hier waren al langer zorgen over, door bijvoorbeeld de hoge investeringen in de ontwikkeling van het nieuwe medicijn Epcoritamab (Epkinley). Maar ook vanwege investeringen die het concern doet na de overname van het bedrijf ProfoundBio.
Waardering in lijn met het sectorgemiddelde
Er bestaan al langere tijd zorgen over de ontwikkeling van de operationele kosten. Die vallen dit kwartaal fors lager uit dan verwacht. Het concern verhoogt mede daarom de outlook. De focus van het management op deze kosten is dan ook positief. In het eerste kwartaal van 2025 volgt er nog een belangrijke pijplijnupdate van botkankermedicijn Hexabody CD38. Dat is een belangrijk moment, aangezien de patenten van het belangrijke medicijn Darzalex in 2030 aflopen. Genmab heeft specialistische kennis op het gebied van kankermedicatie en grote successen geboekt met de ontwikkeling ervan. De waardering van het aandeel is inmiddels gedaald en staat nu op 17 keer de winst in 2025. De verwachte winstgroei is nog steeds hoog. Daarnaast heeft Genmab een sterke balans en een forse vrije kasstroom. Die maken overnames mogelijk om de productontwikkelingspijplijn verder aan te vullen.
Kansen
- Genmab heeft grote successen geboekt met de ontwikkeling van kankermedicijnen. Darzalex is hier een goed voorbeeld van. Het ziet er dan ook naar uit dat dit medicijn de standaardbehandeling van leukemie wordt. De effectiviteit en veiligheid ervan zijn robuust te noemen. Ook verlopen de patenten van dit medicijn pas in 2029. Genmab hoeft ook geen kosten te betalen voor de fabricage van dit medicijn, deze liggen volledig bij Johnson & Johnson.
- Het concern heeft sterke programma's om diversiteit te promoten, discriminatie te voorkomen en beleid om zijn medewerkers te ontwikkelen. Het concern heeft een gemiddeld duurzaamheidsrisico.
- Genmab heeft een sterke ontwikkelpijplijn; de koersontwikkeling kan de komende jaren dan ook aangejaagd worden door positieve pijplijnupdates.
Risico's
- De verwachting is dat de royaltybetalingen van Darzalex 65% van de omzet uitmaken in 2024. Het is dan ook belangrijk dat hierover geen negatieve pijplijnupdates komen.
- Het mislukken van de commerciele lancering van een medicijn of negatieve pijplijnupdates blijven altijd een risico in deze sector.
- Meer concurrentie op het gebied van specialistische kankermedicijnen.
Duurzame Analyse
Dit bedrijf is onderdeel van het duurzaam universum. Het bedrijf scoort bovengemiddeld op het gebied van duurzaamheidsbeleid. Er is geen sprake van ongewenste bedrijfsactiviteiten en/of controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.
Disclaimer
Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door IIO-analist David Wolters en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beloning van de analist is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze aanbeveling. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen.
Disclaimer
TA legenda
- long
- stijgende trend
- neutral
- zijwaartse trend
- short
- dalende trend
NFI legenda
- ++
- sterke voorloper
- +
- voorloper
- =
- middenmoter
- -
- achterblijver
- nb
- niet beschikbaar
Gehanteerde begrippen
- Div. rend.
- Dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar als percentage van de koers.
- K/W*
- Koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar.
- NFI
- De Niet-Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan.
- Uitsl.
- Staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een 'ja' is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum.
Toetsing duurzaamheid
Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het 'duurzaam universum'.
Belangrijke informatie
Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld en uitgebracht door het ING
Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V., op