Fundamentele analyse

Anheuser-Busch InBev

|
Terug naar overzicht
Isin Valuta K/W Div. rend. Duurzaam Technisch Sector
BE0974293251 EUR 16.8 1.77 Responsible Beverages

Ook de grootste brouwer ter wereld heeft het moeilijk in China. De Chinese consument heeft tijdelijk geen zin in westerse producten, zelfs geen bier. In de VS, de meest winstgevende regio van het concern, liep het eigenlijk best goed. Meerdere bieren staan daar in de top 5.

Koning van het bier

Anheuser-Busch InBev (AB InBev) is veruit het grootste bierconcern ter wereld met maar liefst 600 mln hectoliter per jaar en behoort al jaren tot de top 5 van producenten van consumentenproducten. Het bedrijf heeft een productportfolio van bijna 400 wereldwijd en lokaal verkochte dranken. AB Inbev heeft meer dan 30 biermerken die elk meer dan $1 mld aan jaaromzet halen. Behalve bier verkoopt het concern ook frisdrank.

Gemengde update. Lagere volumes en prestaties in Azië-Pacific geven de koers een tik

  • ​​​​​​​AB InBev heeft in het derde kwartaal de volumes zien dalen, maar de omzet juist zien stijgen, net als de winstgevendheid. De brouwer verhoogde de outlook voor heel 2024.
  • De omzet van AB InBev steeg met 2,1% in het derde kwartaal (consensus: 3,4%). De opbrengst per hectoliter steeg met 4,6%. De identieke-omzetgroei kwam uit op 2,1% en was daarmee flink lager dan de analistenconsensus van 3,77%. Noord-Amerika, de grootste divisie, en Midden-Amerika deden het beter dan verwacht, Azië (identiek -11,4%) en Zuid-Amerika deden het daarentegen veel slechter dan verwacht.
  • De volumes daalden in het derde kwartaal met 2,4% naar 148 ml hectoliter. Het volume van de eigen bieren daalde met 3,1%, het volume van de niet-bieren steeg met 0,6%. Hier was door analisten een vlakke performance verwacht.
  • In het derde kwartaal steeg de EBITDA met 7,1% tot $5,4 mld (consensus: 8,78%), waarbij de marge met 169 basispunten steeg tot 36,0%. In de eerste negen maanden steeg de EBITDA met 7,6% tot $15,7 mld. De marge nam met 166 basispunten toe tot 35,0%.
  • De onderliggende winst van AB InBev bedroeg $1,97 mld , vergeleken met $1,74 mld een jaar eerder. Over de eerste negen maanden was dat $5,29 mld tegen $4,50 mld vorig jaar. De onderliggende winst per aandeel steeg van $0,86 naar $0,98 (consensus: $0,91).
  • De brouwer verhoogt de outlook voor de EBITDA voor heel 2024. In plaats van een groei van 4 tot 8%, rekent AB InBev nu op 6 tot 8%. De outlookverhoging verraste niet: analisten denken dat AB InBev de eigen outlook zal verslaan. Voor 2024 rekenen zij namelijk op een groei van 8,16%.
  • AB InBev heeft een aandelen-inkoopprogramma ter waarde van $2 mld goedgekeurd, uit te voeren in de komende 12 maanden.​​​​​​

Waardering

AB InBev (€54 noteert rond 18 keer de getaxeerde winst voor het lopende jaar. Dat is voor het bedrijf een gemiddelde tot lage waardering. De hoge schuldpositie baart nog steeds zorgen, maar daar blijft het bedrijf hard aan werken. In het verleden heeft AB InBev nooit aanleiding gegeven om daaraan te twijfelen. Het heeft de afgelopen jaren al ongeveer $30 mld afgebouwd, maar ook de winst is flink gedaald. Toch heeft het concern de schuldratio af weten te bouwen van 3,9 naar iets onder de 3,4.

Kansen

  • AB InBev is niet alleen de grootste brouwer ter wereld, maar heeft ook een goede geografische mix en sterke marktposities in enkele zeer winstgevende biermarkten zoals de Verenigde Staten, Brazilië en Mexico.
  • Het heeft een betrokken managementteam dat de onderneming heeft omgebouwd van een puur Belgische onderneming tot de grootste bierbrouwer wereldwijd met een sterke concurrentiepositie.

Risico's

  • AB InBev heeft een grote blootstelling aan de opkomende markten in Latijns-Amerika en Afrika. De biermarkten daar zijn nog steeds zeer wisselvallig en de marges zijn er lager dan in westerse landen.
  • Gezien zijn forse schuldpositie van vele tientallen miljarden moet het bedrijf zich richten op het verlagen van die schuld.
  • Structureel afnemende bierconsumptie per persoon in Europa.
  • AB InBev kent op het gebied van duurzaamheid diverse problemen, zodat de score zou kunnen dalen. Bijvoorbeeld op het vlak van mededinging en doordat het concern het stakingsrecht van medewerkers belemmert.
  • De totale blootstelling van het bedrijf aan duurzaamheidsrisico's is gemiddeld en is vergelijkbaar met het gemiddelde van de subsector. Menselijk kapitaal, de impact van producten en diensten op milieu en gezondheid en het gebruik van hulpbronnen zijn opmerkelijke materiële ESG-kwesties.

Duurzame Analyse

Dit bedrijf is onderdeel van het verantwoord universum. Er is geen sprake van zeer ongewenste bedrijfsactiviteiten en of zeer controversieel gedrag. De toets op duurzaamheid is uitgevoerd door de analisten duurzaam beleggen bij het ING Investment Office.

Disclaimer

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld door IIO-analist Cor Blankestijn en is uitgebracht door ING Bank N.V. De beloning van de analist is niet afhankelijk van specifieke aanbevelingen of standpunten in deze aanbeveling. De beleggingsaanbeveling is gebaseerd op betrouwbare bronnen.

Disclaimer

TA legenda

long
stijgende trend
neutral
zijwaartse trend
short
dalende trend

NFI legenda

++
sterke voorloper
+
voorloper
=
middenmoter
-
achterblijver
nb
niet beschikbaar

Gehanteerde begrippen

Div. rend.
Dividendrendement; getaxeerde dividend (consensusverwachting volgens Bloomberg) over lopende kalenderjaar als percentage van de koers.
K/W*
Koerswinstverhouding; actuele koers gerelateerd aan de getaxeerde winst (consensusverwachting volgens Bloomberg) per aandeel van lopende kalenderjaar.
NFI
De Niet-Financiële Indicator geeft weer hoe een onderneming scoort, ten opzichte van branchegenoten, op duurzaam beleid en de implementatie hiervan.
Uitsl.
Staat voor Uitsluitingen wegens ongewenst gedrag of ongewenste activiteit. In geval van een 'ja' is een aandeel niet toelaatbaar voor het duurzaam universum.
* Bij de Amerikaanse vastgoedfondsen wordt gebruikt gemaaktvan de verhouding tussen de koers en ‘funds from operations’ (FFO) in plaats van de koerswinstverhouding. Deze maatstaf wordt berekend door aan de nettowinst de afschrijvingen van het vastgoed toe te voegen en winsten op de verkoop van vastgoed hiervan af te trekken.

Toetsing duurzaamheid

Om de duurzaamheid van ondernemingen te bepalen, verricht de ING twee verschillende toetsen: een positieve toets en een negatieve toets. Het bedrijfsbeleid en de inspanningen op de facetten mens, milieu en maatschappij staan centraal bij de positieve toets. Uit deze toetsing volgt een (binnen de sector relatieve) score, resulterend in de niet-financiële indicator (NFI). Uit de negatieve toets volgt in welke mate ondernemingen ongewenste activiteiten ontplooien en/of gedrag vertonen op thema’s als mensenrechtenschendingen, corruptie, arbeidskwesties en milieudelicten. Een aandeel moet op beide toetsen positief scoren om onderdeel te zijn van het 'duurzaam universum'.

Belangrijke informatie

Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld en uitgebracht door het ING Investment Office, onderdeel van ING Bank N.V., op . Voor het opstellen van deze beleggingsaanbeveling is gebruik gemaakt van de volgende wezenlijke informatiebronnen: Credit Suisse, BofA Securities, Goldman Sachs, Bloomberg, CreditSights, UBS, Standard & Poor’s, Moody’s, Fitch, ING FM, Citi, J.P.Morgan, Thomson Reuters Datastream, Sustainalytics of Reuters Metastock. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op de volgende waarderingsgrondslagen, methoden en aannames: koerswinstverhouding, koersboekwaardeverhouding of net asset value (NAV). Voor deze beleggingsaanbeveling zijn geen beschermde modellen gebruikt. Een beschrijving van het ING- beleid ten aanzien van informatiebarrières en belangenverstrengeling kunt u hier vinden. Tenzij anders vermeld, zal ING Bank N.V. de beleggingsaanbeveling niet actualiseren. Ontwikkelingen die zich na het opstellen van deze beleggingsaanbeveling hebben voorgedaan, kunnen van invloed zijn op de juistheid van de aannames waarop deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd. Beleggingsaanbevelingen worden over het algemeen 2 tot 4 keer per jaar herzien. Deze beleggingsaanbeveling behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren en vormt geen uitnodiging tot het aangaan van welke overeenkomst of verbintenis dan ook. Deze beleggingsaanbeveling is gebaseerd op aannames en vormt geen garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Aan deze beleggingsaanbeveling kunnen geen rechten worden ontleend. Beslissingen op basis van deze beleggingsaanbeveling zijn voor uw eigen rekening en risico. Noch ING Bank N.V. noch ING Groep N.V. noch enige andere rechtspersoon die tot de ING Groep behoort, aanvaardt aansprakelijkheid voor enige schade in welke mate dan ook die voortvloeit uit het gebruik van bovenstaande beleggingsaanbeveling of de daarin opgenomen informatie.