KPN mag 200.000 glasvezelaansluitingen Delta nog niet overnemen
DEN HAAG (ANP) - Telecomaanbieder KPN mag een deel van het glasvezelnetwerk van branchegenoot Delta Fiber niet zomaar overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil nog extra onderzoek doen naar de deal, die er volgens de toezichthouder voor kan zorgen dat er te weinig concurrentie overblijft op de telecom- en glasvezelmarkt.
KPN is met grote afstand marktleider op het gebied van de glasvezelaansluitingen voor snel internet. Maar de afgelopen jaren hebben ook aanbieders als Delta en Open Dutch Fiber 2,5 miljoen aansluitingen weten te leggen. Als er 200.000 hiervan ook nog in handen zouden komen van KPN, wat het concern van plan is via de samen met pensioenuitvoerder APG opgestarte onderneming Glaspoort, zou KPN mogelijk te machtig worden en producten voor consumenten te duur kunnen maken.
"In bijna heel Nederland liggen de netwerken van de twee grootste telecomaanbieders: KPN en VodafoneZiggo. Zo concurreert KPN momenteel in verschillende delen van Nederland met zowel het glasvezelnetwerk van Delta als het netwerk van VodafoneZiggo. Na de overname blijft in deze gebieden alleen concurrentie over tussen de netwerken van KPN (en Glaspoort) en VodafoneZiggo, terwijl er op dit moment nog drie concurrerende netwerken zijn", stelt de ACM na een eerste onderzoek.
Doelstelling voor 2026
Delta en Glaspoort moeten nu een vergunning aanvragen, zodat de ACM een vervolgonderzoek kan doen. Daar heeft de toezichthouder dan dertien weken de tijd voor.
KPN werkt sinds 2021 samen met APG in de onderneming Glaspoort om de aanleg van glasvezel te versnellen. Begin dit jaar had 57 procent van alle Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting van KPN, maar het bedrijf zei eind vorig jaar te mikken op een aandeel van 80 procent in 2026.
Eerdere overnames
KPN heeft zijn marktaandeel de afgelopen jaren mede door ten minste zeven kleine overnames opgevoerd. Die kon ACM door de geringe omzet niet allemaal onderzoeken.
"Het is denkbaar dat elke afzonderlijke overname van een klein glasvezelnetwerk een beperkte impact heeft, maar dat KPN zijn marktpositie met kleine overnames telkens vergroot. De ACM pleit al langer voor een wetswijziging zodat zij in de gelegenheid is om ook kleinere overnames door een grote speler te kunnen onderzoeken wanneer er een risico is voor de mededinging", stelt de waakhond.