ING zakt, Shell stijgt op Damrak na kwartaalcijfers
AMSTERDAM (ANP) - ING behoorde donderdag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De bank zag de nettowinst dalen in het derde kwartaal. Vooral de rente-inkomsten lieten een stevige daling zien door de lagere rente. Ook moest ING meer geld opzijzetten voor leningen die mogelijk niet worden terugbetaald. De bank gaat wel voor 2 miljard euro aan eigen aandelen inkopen en keert een contant dividend uit van 500 miljoen euro om aandeelhouders te belonen. Het aandeel werd desondanks 1,5 procent lager gezet.
Shell klom bijna 1 procent. Het olie- en gasconcern moest zijn olie afgelopen kwartaal voor een duidelijk lagere prijs verkopen dan de voorgaande maanden, maar wist de winst toch op peil te houden door betere verkopen van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Shell kondigde ook een nieuw aandeleninkoopprogramma aan van 3,5 miljard dollar.
De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent lager op 877,15 punten. De hoofdindex verloor een dag eerder al 1,5 procent. De MidKap daalde 0,7 procent tot 884,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,6 procent.
Galapagos
Dsm-firmenich opende eveneens de boeken. Het voedings- en gezondheidsbedrijf zag de omzet en winst stijgen in het derde kwartaal en werd opnieuw positiever over de winst in het hele jaar. Het aandeel daalde echter 0,7 procent. ASMI verloor 1,8 procent. De chiptoeleverancier won een dag eerder nog ruim 5 procent, dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers.
Bij de middelgrote bedrijven sloot Galapagos de rij met een verlies van 4 procent, na tegenvallende resultaten van de biotechnoloog. Advies- en ingenieursbureau Arcadis, dat de orders afgelopen kwartaal flink zag stijgen, daalde desondanks dik 1 procent.
Koersdaling Fastned
Flitshandelaar Flow Traders, die de omzet en winst flink zag stijgen in het derde kwartaal, won 0,1 procent. Vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen, die ook met cijfers kwam, daalde 0,4 procent.
Fastned zakte bijna 3 procent bij de kleinere bedrijven. Het snellaadbedrijf heeft voor meer dan 21,5 miljoen euro aan nieuwe obligaties uitgegeven om geld op te halen.
Euro- en oliekoers
De euro was 1,0857 dollar waard, tegen 1,0866 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 68,46 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent minder, op 72,40 dollar per vat.