Chipmaker AMD stijgt op positief Wall Street, Microsoft daalt

2024-07-31T15:51:04.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Advanced Micro Devices (AMD) behoorde woensdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurzen in New York. De chipproducent versloeg de marktverwachtingen met zijn kwartaalresultaten. De concurrent van AI-chipbedrijf Nvidia bleef goede zaken doen met zijn chips voor kunstmatige intelligentie (AI) en verhoogde de verkoopverwachting voor deze chips. Het aandeel steeg bijna 10 procent.

Microsoft zakte daarentegen 0,5 procent. Het techconcern boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Microsoft zag de omzet van zijn belangrijke clouddivisie opnieuw groeien, maar de groei van cloudplatform Azure was minder sterk dan in het voorgaande kwartaal. Ook wist Microsoft de marktverwachtingen minder overtuigend te overtreffen dan in eerdere kwartalen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,2 procent hoger op 40.809 punten en de breder samengestelde S&P 500-index won 1,2 procent tot 5502 punten. De Nasdaq won 1,9 procent tot 17.465 punten. De techgraadmeter zakte een dag eerder nog 1,3 procent, mede door een koersverlies van 7 procent voor Nvidia. De AI-beurslieveling steeg nu 7,4 procent.

Boeing

Ook elders in de chipsector werden stevige winsten geboekt. Zo wonnen Marvell Technology, Qualcomm, Broadcom en Arm Holdings tot ruim 7 procent. Intel, een belangrijke Amerikaanse klant van de chipmachines van ASML, klom 1,3 procent. De chipmaker, die donderdag met cijfers komt, is volgens persbureau Bloomberg van plan duizenden banen te schrappen om kosten te besparen.

Boeing werd 2 procent meer waard. De geplaagde vliegtuigfabrikant leed afgelopen kwartaal meer verlies dan verwacht. Het concern maakte echter bekend een nieuwe topman te hebben gevonden. Kelly Ortberg zal die functie per 8 augustus gaan vervullen. Hij was eerder de baas van de leverancier van vliegtuigonderdelen Rockwell Collins. Ortberg volgt Dave Calhoun op die eerder al zijn vertrek bij Boeing aankondigde na een reeks van incidenten met Boeing-toestellen door kwaliteitsproblemen.

Beleggers wachten verder nog op het rentebesluit van de Federal Reserve, dat later op dag bekend wordt gemaakt. De centrale bank zal het rentetarief vrijwel zeker onveranderd laten. Wel wordt gehoopt dat de Fed bij de volgende vergadering in september gaat beginnen met het verlagen van de leenkosten. De olieprijzen gingen omhoog na acties van Israël, waarbij kopstukken van Hamas en Hezbollah werden gedood. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent duurder op 76,34 dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.