Chipbedrijven ASML, Besi en ASMI zetten AEX op flinke winst

2024-07-31T09:42:34.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven ASML, ASMI en Besi gingen woensdag flink omhoog op de Amsterdamse beurs. Persbureau Reuters meldde op basis van bronnen dat de nieuwe strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur aan China, niet zullen gelden voor ASML. Op basis van de huidige regels mag ASML al zijn nieuwste machines en bepaalde modellen van de op een na nieuwste generatie niet meer verkopen aan China.

Daarnaast reageerden beleggers op de sterke resultaten van de Zuid-Koreaanse chipmaker Samsung en de Amerikaanse chipfabrikant AMD. ASMI, Besi en ASML wonnen tot ruim 7 procent en stonden daarmee bovenaan in de AEX-index.

Dankzij de sterke koerswinsten van de chipbedrijven noteerde de Amsterdamse hoofdindex in de ochtendhandel 1,6 procent hoger op 922,60 punten. De MidKap klom 2,1 procent tot 893,27 punten, dankzij een sterke koerswinst van koffie- en theeconcern JDE Peet's (plus 20 procent). De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 1,1 procent.

Just Eat Takeaway

JDE Peet's, het moederbedrijf van Douwe Egberts, Senseo en Pickwick, boekte in de eerste jaarhelft meer omzet, mede door prijsverhogingen. Het bedrijf werd positiever over de omzet en winst in het hele jaar.

Ook de resultaten van Just Eat Takeaway (plus 9 procent) werden goed ontvangen. De eigenaar van Thuisbezorgd.nl ontving in de eerste jaarhelft minder bestellingen en leed meer verlies, maar presteerde desondanks beter dan verwacht. Volgens topman Jitse Groen ligt het bedrijf ook goed op schema om de doelstellingen voor dit jaar te halen. Daarnaast koopt het bedrijf voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen in.

Olieprijzen

Wolters Kluwer was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 6 procent. De informatieleverancier zag de omzet en winst stijgen in de eerste jaarhelft en handhaafde de vooruitzichten voor het hele jaar. Beleggers hadden echter op meer gehoopt.

Bij de kleinere bedrijven kelderde Ebusco bijna 16 procent. De fabrikant van elektrische bussen zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar dalen en leed verlies. Mede-topman Peter Bijvelds sprak van een teleurstellende start van het jaar. Het bedrijf kondigde ook aan de kosten te willen verlagen.

De olieprijzen gingen omhoog na acties van Israël, waarbij kopstukken van Hamas en Hezbollah werden gedood. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent duurder op 76,34 dollar. Brentolie kostte 1,8 procent meer op 80,08 dollar. De euro was 1,0816 dollar waard, tegenover 1,0809 dollar een dag eerder.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.