Pharming onderuit op Damrak na tegenvaller rond geneesmiddel

2024-05-31T09:38:07.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Pharming ging vrijdag 7 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten dat de Europese goedkeuring voor het middel leniolisib vertraging oploopt. Leniolisib is een behandeling voor APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Volgens Pharming heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het positieve klinische voordeel en de veiligheid van leniolisib voor APDS-patiënten bevestigd, maar wil de toezichthouder meer informatie op het gebied van chemie, productie en controles.

Beleggers wachten verder vooral op de inflatiecijfers van de eurozone en de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen. Die cijfers moeten duidelijk maken of de inflatie voldoende is afgekoeld en de centrale banken kunnen beginnen met het verlagen van de rentetarieven.

Inflatie

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 904,94 punten. De hoofdindex koerst desondanks af op een maandwinst van zo'n 3 procent. De MidKap daalde 0,2 procent tot 925,18 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,2 procent. Londen en Parijs klommen 0,1 procent.

Het statistiekbureau CBS maakte al bekend dat de inflatie in Nederland in mei volgens de Europese rekenmethode is opgelopen tot 2,7 procent, van 2,6 procent in april. Eerder deze week bleek al dat de inflatie in Duitsland in mei licht is toegenomen. Voor de eurozone wordt ook een lichte toename van de inflatie voorzien. In april bleef de inflatie in het eurogebied nog onveranderd op 2,4 procent.

NN Group en ING

Verzekeraar NN Group en ING waren de sterkste stijgers in de AEX, met winsten tot 1 procent. Techinvesteerder Prosus stond in de staartgroep met een verlies van 3 procent. ASR (min 3,4 procent) noteerde ex-dividend. Dat betekent dat de aandelen van de verzekeraar geen recht meer geven op het dividend over de afgelopen periode, wat meestal voor koersdruk zorgt.

In de MidKap won Galapagos 0,9 procent. De biotechnoloog gaat samenwerken met het Britse Adaptimmune Therapeutics op het gebied van T-celtherapie voor mensen met kanker. De samenwerking stelt Galapagos in staat om zijn celtherapieportfolio in oncologie uit te breiden met behandelingen voor vaste tumoren. Als onderdeel van de samenwerking ontvangt Adaptimmune voor miljoenen aan mijlpaalbetalingen en royalty's van Galapogos.

Euro en olie

De euro was 1,0822 dollar waard, tegen 1,0844 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 77,68 dollar. Brentolie daalde 0,1 procent in prijs tot 81,75 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.