Olieconcern TotalEnergies stopt 100 miljoen in klimaatcompensatie
PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern TotalEnergies heeft een deal van 100 miljoen dollar gesloten om zijn uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Dat doet het Franse bedrijf door het kopen van zogeheten carbon credits van bosbeschermingsprojecten in de Verenigde Staten.
De overeenkomst werd beklonken met klimaatadviesbureau Anew Climate en de Amerikaanse bosbeheerder Aurora Sustainable Lands. Volgens TotalEnergies helpt de investering het milieu omdat het terugdringen van houtkap zorgt voor een natuurlijke opslag van CO2. Ook verbetert dit de water- en bodemkwaliteit. Daardoor is het ook goed voor bescherming van biodiversiteit en behoud van natuurlijke leefgebieden, staat in een toelichting.
TotalEnergies heeft aangegeven jaarlijks 100 miljoen dollar te willen investeren in het opbouwen van een portfolio aan dit soort credits. Meer bedrijven zien hierin een manier om hun netto CO2-uitstoot flink terug te brengen. Maar op deze praktijk is ook kritiek. Deskundigen waarschuwden eerder voor een hoog risico op 'greenwashing'. Bedrijven zouden zich milieuvriendelijker kunnen voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.
Equinor
De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) merkte eerder op dat bedrijven die willen vergroenen door hun uitstoot met credits te compenseren, soms ook voorbijgaan aan de bedoelingen van het klimaatakkoord van Parijs. Dat akkoord was erop gericht om de prioriteit te leggen bij het zoveel mogelijk zelf terugbrengen van de eigen uitstoot.
De laatste tijd schroeven veel oliebedrijven hun inspanningen op het gebied van hernieuwbare energie juist terug. Het Noorse Equinor heeft nu ook plannen om de divisie die zich daarmee bezighoudt te gaan inkrimpen, meldde persbureau Bloomberg vrijdag. Equinor zou winstgevendheid boven groei willen stellen en minder projecten met bijvoorbeeld windenergie gaan uitvoeren.
Het Britse BP zei in 2023 al dat het meer olie en gas zou oppompen en zijn uitbreiding in offshore windenergie zou pauzeren. Shell lijkt eveneens zijn koers wat te hebben verlegd. Zo heeft het concern de productie van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) opgevoerd. Die fossiele brandstof blijft nodig omdat de vraag naar energie blijft toenemen door bevolkingsgroei en toenemende welvaart, verdedigde Shell eerder dit jaar op zijn aandeelhoudersvergadering. Ook olie zou "lange tijd een vitale rol" blijven spelen omdat de luchtvaart en transportsector nog te weinig alternatieven voorhanden hebben.