Aandacht voor inflatiecijfers eurozone en VS op Damrak

2024-08-30T08:38:23.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs kijken vrijdag vooral uit naar de inflatiecijfers van de eurozone en de Verenigde Staten later op de dag. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de inflatie verder is afgekoeld en de centrale banken hun rentetarieven in september kunnen verlagen. De Europese Centrale Bank heeft de rente dit jaar een keer verlaagd en voor de Amerikaanse Federal Reserve zou het de eerste verlaging zijn in jaren.

Statistiekbureau CBS maakte vrijdagochtend al bekend dat de inflatie in Nederland deze maand licht is afgekoeld tot 3,6 procent, van 3,7 procent in juli. Dat kwam vooral door lagere energieprijzen. Op basis van de Europese rekenmethode bedroeg de inflatie in augustus 3,3 procent, tegen 3,5 procent in juli. Economen verwachten dat de inflatie in de eurozone in augustus is afgenomen tot 2,2 procent, van 2,6 procent een maand eerder. In de VS komt het favoriete inflatiecijfer van de Fed naar buiten.

De AEX-index op het Damrak lijkt afwachtend te beginnen aan de belangrijke inflatiedag. De hoofdindex won een dag eerder nog 1,4 procent dankzij sterke koerswinsten van de chipbedrijven ASMI, Besi en ASML.

Nieuw slotrecord

De Aziatische aandelenmarkten gingen omhoog, na een nieuw slotrecord van de Dow-Jonesindex op Wall Street. De Nikkei in Tokio sloot 0,7 procent hoger. De beurzen in Hongkong en Shanghai lieten stevige winsten zien van 2,3 en 1,5 procent. Het Chinese staatsfonds Huijin meldde in zijn halfjaarbericht flink te hebben geïnvesteerd in Chinese aandelen om de markten te ondersteunen.

Sif kwam met cijfers. De producent van funderingen voor offshore-windmolens zag de winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijvingen en afboekingen stijgen in de eerste jaarhelft. Het bedrijf handhaafde de verwachtingen voor het hele jaar.

Nieuwe topman

Ook investeerder HAL en vastgoedbedrijf Eurocommercial Properties openden de boeken. HAL liet daarbij weten een meerderheidsbelang te hebben genomen in Coolblue. Eurocommercial boekte in de eerste jaarhelft meer winst en werd iets positiever over de winst in het hele jaar.

Detacheerder Brunel kondigde aan financieel directeur Peter de Laat per 1 oktober te benoemen tot de nieuwe topman. Hij volgt Jilko Andringa op, die in juli zijn vertrek aankondigde.

De euro was 1,1077 dollar waard, tegen 1,1079 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 76,20 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 80,32 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.