CrowdStrike zakt op Wall Street na mogelijke claim IT-storing

2024-07-30T15:45:47.000+02:00

NEW YORK (ANP) - CrowdStrike behoorde dinsdag tot de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Volgens Amerikaanse media wil luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines een schadeclaim indienen bij het cyberbeveiligingsbedrijf voor de wereldwijde computerstoring eerder deze maand. Die storing werd veroorzaakt door een fout in een automatische update van CrowdStrike voor Windows-systemen.

Delta werd van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen het zwaarst getroffen door de storing en moest duizenden vluchten annuleren. De kosten van de storing voor Delta worden geschat op 350 miljoen tot 500 miljoen dollar. Delta zou ook een schadevergoeding willen van Microsoft, de eigenaar van Windows. Het aandeel CrowdStrike, dat deze maand al ongeveer een derde in waarde is gedaald, zakte 5 procent. Microsoft, dat na de slotbel in New York met kwartaalcijfers komt, bleef nagenoeg onveranderd. Delta steeg 0,7 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,2 procent hoger op 40.649 punten. De bredere S&P 500-index klom 0,3 procent tot 5480 punten en techbeurs Nasdaq steeg 0,4 procent tot 17.442 punten. Maandag lieten de drie hoofdgraadmeters weinig beweging zien.

Rentebesluit

Beleggers wachten vooral op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve. De beleidsmakers van de Fed beginnen dinsdag aan hun tweedaagse beleidsvergadering. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank de rente woensdag nog onveranderd zal laten. Wel wordt gehoopt dat de Fed bij de volgende vergadering september gaat beginnen met het verlagen van de leenkosten.

Tesla zakte 1,3 procent. De elektrische autofabrikant heeft een software-update uitgebracht voor 1,85 miljoen auto's in de VS om te voorkomen dat de motorkappen van de voertuigen openvliegen tijdens het rijden.

Winstverwachting

Procter & Gamble verloor 5,4 procent. De kwartaalwinst van het bedrijf achter merken als Pampers, Ariel en Gillette overtrof de verwachtingen. De omzet viel echter tegen. Het concern verhoogde de prijzen afgelopen kwartaal met gemiddeld 1 procent. Dat was de kleinste prijsverhoging in bijna drie jaar.

Merck ging 4,8 procent omlaag. De farmaceut boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht, mede dankzij sterke verkopen van zijn kankermedicijn Keytruda. Het bedrijf werd ook iets positiever over de jaaromzet. De winstverwachting voor dit jaar werd daarentegen verlaagd door eenmalige lasten voor de overnames van Harpoon Therapeutics en EyeBio.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.