Birkenstock krijgt tik op Wall Street ondanks hoogste omzet ooit

2024-08-29T22:30:14.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Birkenstock ging donderdag flink onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De Duitse sandalenmaker boekte in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar minder winst dan verwacht, ondanks een forse omzetstijging.

Van april tot juni steeg de omzet met bijna een vijfde op jaarbasis tot 565 miljoen euro. Dat is de hoogste kwartaalomzet in de geschiedenis van het bedrijf, dankzij de tot mode-item gebombardeerde instappers die Birkenstock verkoopt. Birkenstock werd bij het slot van de handelsdag evenwel ruim 16 procent lager gezet en daarmee verdampte een deel van de koerswinst van het aandeel sinds het in oktober vorig jaar een beursgang maakte in New York.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,6 procent hoger op een recordstand van 41.335,05 punten. De breder samengestelde S&P 500-index bleef min of meer onveranderd op 5591,96 punten. Techgraadmeter Nasdaq verloor de winst van eerder op de dag en zakte 0,2 procent tot 17.516,43 punten.

Nvidia

Nvidia verloor 6,4 procent. De belangrijkste leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld behaalde afgelopen kwartaal opnieuw sterke resultaten. Maar de omzetgroei viel iets lager uit dan de forse groei in de voorgaande kwartalen en de vooruitzichten stelden teleur.

Uber Technologies won 0,5 procent. De taxi- en bezorgdienst kondigde donderdag een investering aan in het Britse Wayve, een bedrijf dat zich richt op AI-technologie voor zelfrijdende voertuigen. Dankzij de samenwerking worden zelfrijdende voertuigen met Wayve-technologie ook beschikbaar gemaakt in het Uber-netwerk.

Dell Technologies

Dell Technologies verloor 0,7 procent. De fabrikant van computers en servers bekijkt een mogelijke verkoop van cyberbeveiliger SecureWorks, meldde persbureau Reuters. In 2019 keek Dell ook al naar mogelijkheden om het bedrijf van de hand te doen. SecureWorks steeg in navolging van het nieuws ruim 20 procent.

Apple klom bijna 1,5 procent. Het techconcern gaat mogelijk investeren in OpenAI, het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT, waardoor Apple terrein kan winnen op het gebied van AI. Zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) meldt dat Apple gesprekken hierover voert. Ook hebben analisten van Citi Apple als een topfavoriet bestempeld op het gebied van AI.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.