Muziekconcern UMG bij stijgers in hogere AEX na koopadvies

2024-08-29T09:53:35.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Universal Music Group (UMG) behoorde donderdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. Het platenlabel van artiesten als Taylor Swift en Billie Eilish profiteerde van een koopadvies van de Franse bank BNP Paribas Exane en steeg 1,8 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML wisten overwegend snel te herstellen van kleine openingsverliezen.

Beleggers verwerkten de resultaten van het Amerikaanse chipconcern Nvidia. De belangrijkste leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld behaalde afgelopen kwartaal opnieuw sterke resultaten. Beleggers lijken de cijfers echter aan te grijpen om wat winst te nemen in Nvidia, dat in korte tijd is uitgegroeid tot een van de waardevolste bedrijven ter wereld. Het aandeel Nvidia koerst af op een stevig openingsverlies op Wall Street en ook in Azië gingen de chipbedrijven overwegend omlaag. In Amsterdam wonnen ASMI en ASML echter ruim 1 procent, terwijl Besi 0,4 procent verloor.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,5 procent hoger op 914,92 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 899,63 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,3 procent.

Speciaalchemiebedrijf

Dsm-firmenich steeg 1,5 procent. Analisten van Deutsche Bank verhoogden het koersdoel en handhaafden het koopadvies voor het voedings- en gezondheidsbedrijf.

In de MidKap profiteerde Corbion van een positief analistenrapport. Het speciaalchemiebedrijf werd door kenners van de Britse bank Barclays op de kooplijst gezet en steeg dik 4 procent. Ook biotechnoloog Galapagos (plus 1,7 procent) wist de koerswinsten van eerder deze week verder uit te breiden.

Azerion

Bij de kleinere bedrijven kwam Azerion nog met cijfers. Het spelletjesbedrijf zag de omzet in het tweede kwartaal flink stijgen en handhaafde de groeiverwachting voor het hele jaar. Beleggers hadden echter op meer gehoopt en stuurden het aandeel dik 7 procent omlaag.

De euro was 1,1128 dollar waard, tegen 1,1127 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent meer op 74,56 dollar. De prijs van Brentolie klom een fractie tot 78,66 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.