Uber daalt op Wall Street na Nederlandse megaboete

2024-08-26T15:54:53.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Uber ging maandag licht omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens heeft de Amerikaanse taxidienst een boete opgelegd van 290 miljoen euro. Dat is de hoogste Nederlandse privacyboete ooit. Uber krijgt de boete voor het doorsturen van persoonsgegevens van Europese chauffeurs naar de Verenigde Staten. Ook heeft Uber deze gegevens volgens de privacytoezichthouder onvoldoende beschermd. Uber noemt de boete "onterecht en onrechtvaardig" en laat weten direct bezwaar te maken. Het aandeel daalde 0,4 procent.

De algehele stemming op Wall Street was terughoudend, na de sterke koerswinsten op vrijdag. De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,3 procent hoger op 41.291 punten en de bredere S&P 500-index won 0,2 procent op 5648 punten. Techgraadmeter Nasdaq steeg 0,1 procent tot 17.894 punten, na een koerswinst van 1,5 procent op vrijdag.

Beleggers kauwden nog na op de speech van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve afgelopen vrijdag. Op de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole bevestigde Powell dat de Amerikaanse centrale bank volgende maand de rente verlaagt. Die bevestiging zorgde voor een stevige rally bij rentegevoelige aandelen, zoals die van tech- en chipbedrijven. Zo stegen chipconcern Nvidia en elektrische autofabrikant Tesla vrijdag tot bijna 5 procent. Tesla noteerde maandag 1,6 procent lager.

Nvidia

Nvidia steeg 0,7 procent. De belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld komt woensdag nog met kwartaalcijfers. Het Amerikaanse chipconcern is de afgelopen tijd fors meer waard geworden op de beurs dankzij de opmars van AI en de verwachtingen voor de beurslieveling zijn opnieuw hooggespannen.

IBM werd 0,3 procent hoger gezet. Het Amerikaanse techconcern sluit volgens zakenkrant The Wall Street Journal twee belangrijke onderzoeksafdelingen in China. De sluiting zou volgens de krant gevolgen hebben voor meer dan duizend werknemers in het land. IBM zou de Chinese onderzoeksactiviteiten willen verplaatsen naar landen als India.

De olieprijzen gingen omhoog door de angst voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten, na de aanvallen tussen Hezbollah en Israël afgelopen weekend. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,4 procent meer op 77,38 dollar. De prijs van Brentolie steeg 3 procent tot 81,34 dollar per vat. De euro zakte 0,3 procent naar 1,1155 dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.