Chipbedrijven onderaan in AEX, Galapagos zet opmars voort

2024-08-26T09:34:58.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - ASMI, Besi en ASML behoorden maandag opnieuw tot de grootste dalers bij de hoofdfondsen op het Damrak. De chipbedrijven verloren vrijdag al tot meer dan 2 procent en leverden nu tot 1,3 procent in. Bij de middelgrote fondsen zette Galapagos de opmars voort met een plus van 5,5 procent. Dat aandeel won vrijdag al bijna 4 procent, dankzij positieve ontwikkelingen rond een medische behandeling van het biotechnologiebedrijf.

De algehele stemming op de beurzen was terughoudend. Beleggers hielden onder meer de ontwikkelingen in het Midden-Oosten in de gaten, na de aanvallen tussen Hezbollah en Israël afgelopen weekend. Hezbollah voerde luchtaanvallen uit op Israël en kort voor die aanval viel Israël doelen aan in het zuiden van Libanon.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 907,32 punten. De MidKap verloor 0,2 procent tot 893,54 punten. Frankfurt daalde 0,3 procent en Parijs klom 0,1 procent. In Londen hadden beleggers een vrije dag.

Inflatiecijfers eurozone

Beleggers kijken deze week uit naar de inflatiecijfers van de eurozone, die vrijdag op het programma staan. Ook komt dan het favoriete inflatiecijfer van de Amerikaanse centrale bank naar buiten. De inflatiecijfers spelen een belangrijke rol bij de rentebesluiten van de centrale banken. Vrijdag bevestigde de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell nog dat de rente in de VS de volgende maand wordt verlaagd. Ook de Europese Centrale Bank zal naar verwachting de rente in september verlagen.

Unilever daalde 0,1 procent. Het levensmiddelenconcern overweegt twee huidverzorgingsmerken, Kate Somerville en REN, te verkopen, meldde de Britse tv-zender Sky News. De verkopen maken deel uit van de bredere herstructurering van Unilever. Er wordt onder meer ook gekeken naar een afsplitsing of verkoop van de ijsjestak.

Hydratec

Hydratec bleef onveranderd. Het overnamebod van investeringsmaatschappij Ten Cate op de leverancier van industriële systemen en kunststof heeft onvoldoende aandeelhouders weten te overtuigen. Zo'n 80 procent van de aandelen Hydratec zijn aangemeld onder het bod, maar Ten Cate mikte op minstens 85 procent. De investeringsmaatschappij bekijkt nu alle opties rond het bod.

De olieprijzen gingen omhoog door de angst voor een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent meer op 75,54 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,9 procent tot 79,74 dollar per vat. De euro bleef vrijwel ongewijzigd op 1,1179 dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.