Grootste koerssprong in meer dan 40 jaar voor maker Post-It

2024-07-26T22:38:41.000+02:00

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse industrieconcern 3M, bekend van Post-it-notitiebriefjes en Scotch-tape, beleefde vrijdag zijn grootste koerssprong op Wall Street in meer dan veertig jaar. Beleggers zetten het aandeel 23 procent hoger na een sterk kwartaalbericht en een belofte van de dit jaar aangetreden topman om de fabrikant nieuw leven in te blazen. Zeker sinds 1980 heeft 3M niet meer zo'n grote dagwinst laten zien.

3M, voorheen bekend als de Minnesota Mining and Manufacturing Company, boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. Ook werd het bedrijf positiever over de winst dit jaar. In een toelichting benadrukte topman Bill Brown dat 3M op zoek moet naar manieren om zijn groei te versnellen, terwijl het concern onder andere afstapt van de productie van poly- en perfluoralkylstoffen, kortweg PFAS, voor bijvoorbeeld blusschuim en waterafstotende kleding.

"Het simpele feit is dat onze producten verouderen", aldus Brown. Die stipte onder andere sectoren zoals elektrische auto's en halfgeleiders aan als groeibronnen voor het concern. Brown wil ook af van onnodige complexiteit binnen 3M, om kosten te besparen. Zo gaf hij als voorbeeld dat zelfklevende strips van het merk Command door vijf fabrieken en twee distributiecentra gaan voor ze bij de klant terechtkomen. Dat moet anders, vindt hij.

Inflatiecijfers

Beleggers reageerden tevens op nieuwe inflatiecijfers. Die waren iets hoger dan verwacht, al mocht dat de stemming niet echt drukken. Beleggers hopen dat de inflatie inmiddels voldoende is afgekoeld en de centrale bank in september kan beginnen met het verlagen van de rente.

De belangrijkste beursgraadmeters in New York zaten vrijdag stevig in de lift. De Dow-Jonesindex won 1,6 procent tot 40.589,34 punten. De brede S&P 500-index steeg 1,1 procent naar 5459,10 punten en techbeurs Nasdaq kreeg er 1 procent bij op 17.357,88 punten.

OpenAI

Eerder deze week zorgden tegenvallende kwartaalberichten van Tesla en Google-eigenaar Alphabet nog voor de grootste verkoopgolf op Wall Street sinds 2022. Beleggers maakten zich zorgen of de waarderingen voor de techaandelen niet te hoog waren opgelopen door het optimisme over de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI).

Tesla en Alphabet gingen vrijdag opnieuw licht omlaag. Donderdag werd duidelijk dat OpenAI, de maker van de populaire chatbot ChatGPT, de concurrentie met Google wil aangaan door met een eigen zoekfunctie te komen. OpenAI is begonnen met het testen van de nieuwe toepassing, genaamd SearchGPT, onder een kleine groep gebruikers.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.