Inspectie ziet bijna 200 overtredingen flitsbezorgers in 1,5 maand

2024-07-26T19:22:21.000+02:00

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft in anderhalve maand tijd meer dan 180 overtredingen geconstateerd bij flitsbezorgers Getir en Flink en een platform waarvan zij gebruikmaakten. Volgens een woordvoerder gaat het om een "opvallend hoog" aantal. In bijna alle gevallen was sprake van illegale arbeid.

Om welke bedrijven het precies gaat, wil de inspectie niet zeggen. Maar Getir en Flink waren de laatste circa twee jaar de enige nog actieve flitsbezorgers voor boodschappen in Nederland. Duidelijk is dat ze een boete kunnen verwachten. De precieze hoogte van de boetes is nog niet bekend, maar het totale bedrag kan oplopen tot bijna 1,6 miljoen euro.

De overtredingen zijn al van even geleden. De inspectie constateerde de overtredingen in de periode van eind maart tot half mei 2023. Dat de praktijken nu pas naar buiten komen, komt omdat eerst uitgebreid onderzoek is gedaan.

Geen tewerkstellingsvergunning

Bij controles in verschillende steden in het land trof de inspectie personen aan die niet gerechtigd waren om in Nederland te werken. Volgens de inspectie hadden de flitsbezorgbedrijven geen tewerkstellingsvergunning voor hen aangevraagd.

In de maanden daarna dook de toezichthouder in de administratie van de ondernemingen om te zien of dit vaker voorkwam. Dit bleek het geval te zijn.

Complexe constructies

Ook kwam aan het licht dat de flitsbezorgbedrijven soms ingewikkelde constructies hadden opgetuigd om bezorgers illegaal te laten werken. Zo paste een van de bedrijven een constructie toe waarbij het personeel aan zichzelf uitleende via verschillende bv's.

Getir en Flink waren vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar. Getir heeft eerder dit jaar al aangekondigd uit Nederland te vertrekken.

Coronaperiode

Tijdens de coronapandemie groeiden flitsbezorgers van boodschappen nog sterk. Maar die markt is later sterk afgekoeld door de onzekere economie en hoge inflatie, waardoor consumenten minder snel geld uitgaven. Ook klaagden omwonenden over overlast van de zogeheten dark stores, van waaruit de flitsbezorgers de boodschappen bezorgen. Dat was voor gemeenten aanleiding om de flitsbezorgers van bepaalde locaties te weren.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.