Laadpalenmaker Alfen keldert op Damrak na omzetalarm

2024-06-26T09:46:10.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Alfen zag woensdag ruim een derde van zijn beurswaarde verdampen op de Amsterdamse beurs, na een vertraagde opening door het grote aantal verkooporders. De fabrikant van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet verlaagde de omzetverwachting voor dit jaar door zwakker dan verwachte marktomstandigheden. De omzetverlaging is vooral het gevolg van het uitstel van een groot aantal grote deals voor energieopslagsystemen die in het tweede kwartaal zouden worden getekend.

Alfen kampt ook met aanvoerproblemen bij de divisie Smart Grid Solutions en tegenvallende verkopen van laadpalen door de zwakkere verkoop van elektrische auto's in Europa. Het bedrijf voorziet nu een jaaromzet van 485 miljoen tot 520 miljoen euro. Eerder werd gerekend op een omzet van tussen de 590 miljoen en 660 miljoen euro. Ook de verwachting van de winstmarge ging omlaag. Om de lagere omzet op te vangen wil het bedrijf de kosten verlagen.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 931,96 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 879,06 punten, door de koersval van 36 procent van Alfen. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,9 procent.

Chipbedrijven

Philips was de sterkste stijger in de AEX, met een winst van ruim 2 procent. Uit een melding bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC bleek dat het Italiaanse investeringsbedrijf Exor zijn belang in het zorgtechnologiebedrijf verder heeft uitgebreid. Exor, dat ook deel uitmaakt van de AEX, won 0,4 procent.

De chipbedrijven Besi, ASML en ASMI klommen tot 0,9 procent, dankzij het koersherstel van het belangrijke Amerikaanse AI-chipbedrijf Nvidia. Dsm-firmenich won 0,3 procent. Het voedings- en gezondheidsbedrijf heeft 800 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van een obligatielening. Staalconcern ArcelorMittal voerde de schaarse dalers aan, met een min van 0,4 procent.

Heijmans

Heijmans steeg 1,4 procent. Het bouwbedrijf heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met woningcorporatie Rochdale voor de transformatie van het zuidelijke deel van de Lodewijk Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West. Accsys Technologies zakte 9 procent, na tegenvallende resultaten van de houtspecialist. Ebusco (min 3 procent) zette de daling voort. De fabrikant van elektrische bussen verloor dinsdag al 8 procent na een omzetalarm.

De euro was 1,0686 dollar waard, tegen 1,0706 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 81,24 dollar. Brentolie klom 0,4 procent in prijs tot 85,38 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.