Moeder Facebook krijgt waarschijnlijk boete Brussel om Marketplace

2024-07-25T19:49:43.000+02:00

BRUSSEL (ANP) - Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, krijgt binnenkort waarschijnlijk een boete van Brussel voor machtsmisbruik met zijn eigen advertentieplatform Marketplace. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Ook persbureau Bloomberg heeft al gehoord dat er een geldstraf aanstaande is voor Meta, al is nog niet duidelijk om hoeveel geld het gaat.

De stap van de Europese Commissie komt ruim anderhalf jaar nadat zij de Amerikaanse technologiegigant ervan beschuldigde zijn macht te misbruiken bij het promoten van Marketplace. Facebook geeft zijn miljarden gebruikers namelijk automatisch toegang tot Marketplace, waar ze met spullen kunnen adverteren of juist zoekertjes kunnen plaatsen. Of ze daar nu op zitten te wachten of niet.

Volgens eerdere bevindingen van Brussel kunnen concurrerende advertentiediensten als eBay of Marktplaats daardoor worden weggedrukt. Bovendien dwingt Meta op een oneerlijke manier af dat het data van concurrenten die adverteren op Facebook en Instagram kan gebruiken om met diezelfde rivalen te concurreren, meende het dagelijks EU-bestuur al.

Ongegrond

Meta kreeg daarna nog de kans om zich te verdedigen, maar dat heeft zoals het er nu naar uitziet waarschijnlijk geen boete kunnen voorkomen. Met de straf is mogelijk veel geld gemoeid. Boetes voor overtredingen van de Europese mededingingsregels kunnen oplopen tot 10 procent van de mondiale jaaromzet. Meta's jaaromzet bedroeg vorig jaar bijna 135 miljard dollar.

Een woordvoerder van Meta stelt dat de beweringen van de commissie ongegrond zijn, maar dat de onderneming over deze kwestie constructief blijft samenwerken met de toezichthouders. Een woordvoerder van de Europese Commissie weigerde commentaar te geven.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.