Muziekconcern achter Taylor Swift verliest bijna kwart beurswaarde

2024-07-25T18:22:55.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft donderdag bijna een kwart aan beurswaarde verloren op een negatief gestemd Damrak. Het grootste platenlabel van de wereld, met populaire artiesten als Taylor Swift, Billie Eilish, Drake en Ariana Grande, kwam een dag eerder met tegenvallende omzetcijfers. Het aandeel van UMG eindigde 23,5 procent in de min.

De inkomsten via abonnementen groeiden afgelopen kwartaal met een kleine 7 procent. Volgens persbureau Bloomberg hadden analisten evenwel gerekend op een groei van 11 procent. Ook de opbrengsten uit streamingdiensten vielen tegen. Analisten van Barclays en Guggenheim hebben het aandeel van hun kooplijsten gehaald.

De AEX-index sloot 0,5 procent lager op 898,57 punten. Kort na aanvang van de handel zakte de AEX voor het eerst sinds 8 mei weer onder de 900 punten. De Midkap verloor 1 procent op 873,76 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs eindigden tot 1,2 procent lager, de graadmeter in Londen ging licht omhoog.

Chips

Zorgen over de flink gestegen waarderingen van vooral chip- en techbedrijven drukten de stemming op de beurzen. De Amerikaanse beurzen kregen woensdag al de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar te verwerken, nadat Tesla en het moederbedrijf van Google, Alphabet, met tegenvallende resultaten kwamen.

Besi eindigde dik 14 procent lager. De chiptoeleverancier maakte ook tegenvallende resultaten bekend over het afgelopen kwartaal. Besi ontving fors meer orders, maar de omzet en winst daalden. Woensdag verloor het bedrijf al 8,5 procent. Andere chipbedrijven gingen ook omlaag na zware koersverliezen een dag eerder. ASMI en ASML verloren rond de 4 procent.

Computerstoring

Unilever was een van de weinige stijgers met een plus van bijna 6 procent dankzij goed ontvangen halfjaarcijfers. Het was- en levensmiddelenconcern met merken als Dove, Knorr, Calvé en Rexona boekte een omzet van 31,1 miljard euro, een stijging van meer dan 4 procent.

Air France-KLM klom ruim 5 procent en maakte daarmee een openingsverlies ruimschoots goed. De luchtvaartcombinatie meldde bij zijn kwartaalresultaten deze zomer naar verwachting zo'n 200 miljoen euro mis te lopen door de Olympische Spelen. Dat is meer dan het concern begin van de maand nog vreesde. Ook denkt Air France-KLM ongeveer 10 miljoen euro kwijt te zijn door de wereldwijde computerstoring van vorige week, waardoor veel vluchten niet konden doorgaan.

De olieprijzen gingen daarnaast licht omhoog. De euro was 1,0860 dollar waard, tegen 1,0857 dollar een dag eerder.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.