Ford onderuit op Wall Street na teleurstellende cijfers

2024-07-25T16:30:59.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Ford is donderdag hard onderuitgegaan op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal meer omzet dan verwacht. De winst viel echter veel lager uit dan voorzien door hogere garantiekosten voor problemen met oudere modellen. Volgens financieel topman John Lawler hoopt Ford met de recente kwaliteitsverbeteringen de garantiekosten in de toekomst te verlagen. Het aandeel werd bijna 17 procent lager gezet.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening van de markt 0,5 procent hoger op 40.032 punten, na een verlies van ruim 1 procent een dag eerder. De brede S&P 500-index zakte 0,1 procent tot 5424 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,7 procent op 17.227 punten. De S&P 500 en de Nasdaq zakten woensdag respectievelijk dik 2 procent en 3,6 procent door forse koersverliezen in de techsector.

Beleggers verwerkten tevens nieuwe gegevens over de Amerikaanse economie. Zo bleek dat de grootste economie ter wereld in het tweede kwartaal met 0,7 procent is gegroeid. Dat was meer dan verwacht. Verder liep de inflatie wat terug, waardoor de speculatie blijft bestaan dat de Federal Reserve in september de rente gaat verlagen.

Nvidia

Naast Ford gingen ook andere grote autofabrikanten omlaag. Zo zakte Stellantis dik 9 procent in New York. Het Amerikaans-Europese autoconcern achter merken als Jeep, Dodge, Fiat, Peugeot en Opel zag de winst fors dalen door zwakke verkopen op de Amerikaanse markt. In Japan ging Nissan onderuit na een winstalarm. De Japanse autofabrikant heeft vooral last van de hevige prijsconcurrentie in de VS en de concurrentie van Chinese fabrikanten.

Tesla ging wel 1 procent omhoog. Woensdag kelderde Tesla dik 12 procent, nadat de elektrische autofabrikant voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen wist te voldoen. De koersval van Tesla zorgde in combinatie met een tegenvallend kwartaalbericht van Google-moeder Alphabet voor de grootste verkoopgolf op Wall Street sinds 2022. Alphabet noteerde bijna 3 procent lager, na een verlies van 5 procent een dag eerder.

De chipsector bleef verder in belangstelling staan door de aanhoudende zware koersverliezen in Europa, waar de kwartaalberichten van chiptoeleverancier Besi en chipproducent STMicroelectronics tegenvielen. Nvidia, de belangrijkste verkoper van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) ter wereld, verloor in New York zo'n 6 procent. De grote aanjager van de rally in de chipsector dit jaar zakte een dag eerder bijna 7 procent.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.