AEX-index zakt voor het eerst sinds mei onder 900 punten

2024-07-25T09:49:10.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag lager geopend en zakte voor het eerst sinds 8 mei weer onder de 900 punten. De stemming op de beurzen wordt gedrukt door zorgen over de hoge waarderingen van vooral de chip- en techbedrijven, die dit jaar flink zijn gestegen. Zo kampten de Amerikaanse beurzen woensdag met de grootste verkoopgolf in zo'n anderhalf jaar tijd, na tegenvallende resultaten van Tesla en Google-moeder Alphabet.

De Amsterdamse hoofdindex noteerde in de ochtendhandel 1 procent lager op 894,58 punten. Op 7 mei wist de AEX voor het eerst in de geschiedenis de 900 puntengrens te doorbreken. Begin vorige week tikte de index nog bijna de 950 punten aan. De AEX begon het jaar op 786,82 punten. De MidKap zakte 1,6 procent tot 886,60 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,7 procent.

Besi zakte 15 procent in de AEX, na tegenvallende resultaten. De chiptoeleverancier ontving afgelopen kwartaal fors meer orders, maar de omzet en winst daalden. Woensdag verloor Besi al 8,5 procent. Ook de andere chipbedrijven gingen verder omlaag na de zware koersverliezen een dag eerder. ASMI zakte 4,5 procent, na een koersval van dik 9 procent op woensdag. Chipmachinemaker ASML verloor 2,8 procent. Levensmiddelenconcern Unilever was de sterkste stijger met een plus van 6 procent dankzij goed ontvangen halfjaarcijfers.

UMG

Universal Music Group (UMG) was veruit de grootste verliezer in de AEX. Het platenlabel van populaire artiesten als Taylor Swift en Billie Eilish zag ruim een kwart aan beurswaarde verdampen na tegenvallende omzetcijfers. Analisten van Barclays en Guggenheim haalden het aandeel van hun kooplijsten af.

In de MidKap kelderde Aalberts 9 procent, na tegenvallende resultaten van de industrieel toeleverancier. Air France-KLM zakte 2 procent. De luchtvaartcombinatie verwacht tijdens de zomer rond de 200 miljoen euro mis te lopen door de Olympische Spelen. Dat is meer dan de 160 miljoen tot 180 miljoen euro waarvoor het luchthavenconcern begin deze maand waarschuwde.

BAM

BAM steeg 4 procent. De bouwer zag de omzet in de eerste jaarhelft stijgen. Volgens topman Ruud Joosten was de bijdrage van de divisie Nederland hoger dan vorig jaar, door de sterke vraag naar woningen.

De euro was 1,0830 dollar waard, tegen 1,0857 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 77,06 dollar. Brentolie werd ook 0,7 procent goedkoper, op 81,18 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.