Meta blokkeert WhatsApp-accounts om Iraanse phishingpogingen VS

2024-08-24T11:21:43.000+02:00

MENLO PARK (ANP) - Meta, de eigenaar van onder meer Facebook en WhatsApp, heeft WhatsApp-accounts geblokkeerd die zouden zijn gebruikt bij Iraanse hackpogingen. Het gaat om een groep cybercriminelen die volgens het techconcern regelmatig phishingcampagnes richt op politieke en diplomatieke functionarissen in de Verenigde Staten.

De accounts zijn geblokkeerd na meldingen van gebruikers die waren benaderd door de cybercriminelen. De hackers deden zich voor als technisch supportmedewerkers van verschillende techbedrijven om inloggegevens van gebruikers in handen te krijgen.

Meta onderzocht vervolgens de profielen en heeft "een klein cluster aan WhatsApp-accounts" geblokkeerd die door het concern in verband worden gebracht met hackersgroep APT42. Volgens het techconcern valt die groep onder meer ambtenaren aan die werken of hebben gewerkt voor de regeringen van president Joe Biden en oud-president Donald Trump. Er zijn geen WhatsApp-accounts gehackt, stelt Meta.

Amerikaanse verkiezingen

In aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november hebben Iraanse cybercriminelen via meerdere platforms aanvallen uitgevoerd. Eerder deze maand werd bekend dat APT42 via Google in mei en juni toegang kreeg tot e-mailaccounts van een tiental campagnemedewerkers van de Democraten en Republikeinen. Campagnemedewerkers van vicepresident en kandidaat namens de Democraten Kamala Harris hebben bevestigd dat haar campagne doelwit was. Volgens Google heeft de hackersgroep banden met de Islamitische Revolutionaire Garde in Iran en deed de groep ook pogingen tot phishing in Israël.

Het campagneteam van Trump zei onlangs dat een deel van zijn interne communicatie was gehackt. Het team wees daarbij naar een rapport van Microsoft van een dag eerder, waarin onderzoekers stellen dat hackers met banden met de Iraanse overheid in juni probeerden in te breken op het account van "een hoge functionaris" binnen een presidentieel campagneteam. Mogelijk zaten dezelfde hackers hierachter. OpenAI zei vorige week accounts van zijn chatbot ChatGPT te hebben afgesloten omdat ze werden gebruikt voor een Iraanse beïnvloedingscampagne.

Meta zegt informatie over de cyberaanvallen te hebben gedeeld met de campagneteams en de autoriteiten, "uit voorzorg, gezien de verhoogde dreiging in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen om hen aan te moedigen voorzichtig te blijven vanwege mogelijke vijandige aanvallen".

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.