Randstad Nederland bezorgd over aanhoudend krappe arbeidsmarkt

2024-07-23T13:31:46.000+02:00

DIEMEN (ANP) - Topman Jeroen Tiel van Randstad Nederland is "heel benieuwd" naar het regeringsprogramma dat het nieuwe kabinet naar verwachting in september presenteert, omdat hij zich zorgen maakt over de aanhoudende krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. Volgens Tiel geeft het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet "niet veel richting" aan een oplossing daarvoor.

"Het gaat misschien nog wel een graadje moeilijker voor werkgevers worden om personeel te vinden", zegt Tiel. "Het beschikbare arbeidspotentieel sluit niet altijd aan op wat de markt vraagt." Daarom blijft arbeidsmigratie volgens de topman een belangrijke factor om het werkloosheidscijfer te dempen. Gezien het hoofdlijnenakkoord het over het "omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit" heeft, is Tiel heel benieuwd naar wat voor concrete plannen er in september uitkomen.

Het aantal openstaande vacatures in Nederland is in een paar maanden tijd weer gestegen. Volgens Randstad Nederland gaat het om 444.000 openstaande functies, terwijl dat er eerder dit jaar nog rond de 400.000 waren. "Dat zien we vaker in de aanloop naar het zomerseizoen, met name in de horeca", legt arbeidsmarktdeskundige Bart van Krimpen van Randstad Nederland uit.

Machinemontage

Toch zet vergrijzing tegelijkertijd wel meer druk op de arbeidsmarkt. Het aantal 65-plussers neemt ten opzichte van het aantal 20- tot 65-jarigen gestaag toe. Mede blijft de vraag naar nieuw personeel groeien, maar tegelijkertijd voorspelt het Centraal Planbureau (CPB) ook een stijging van de werkloosheid in de komende jaren. "Het is een stukje complexer en fundamenteler geworden om de economische conjunctuur te herkennen", zegt Tiel.

Daarbij ziet Randstad Nederland ook dat er structurele schaarste ontstaat in een aantal vakgebieden. Vooral in de machinemontage is dat het geval, waar er bijna acht keer zo veel vraag naar als aanbod van arbeid is. Andere beroepen waar sprake van krapte is zijn werkvoorbereiders, ingenieurs, verpleegkundigen en leidinggevenden in de industrie en bouw. "Veel krappe beroepen zitten op mbo-niveau 4", zegt Van Krimpen. Volgens Tiel gaan we "de pijn zeker voelen in de toekomst" daar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.