Terughoudende werkgevers drukken resultaten Randstad
DIEMEN (ANP) - Uitzendconcern Randstad heeft de resultaten in het tweede kwartaal zien teruglopen, doordat werkgevers voorzichtiger zijn geworden met het aannemen van extra personeel en uitzendkrachten. "De marktomstandigheden bleven in veel van onze werkgebieden uitdagend", zegt Randstad-topman Sander van 't Noordende.
De omzet van Randstad nam in het tweede kwartaal af met 6 procent naar iets meer dan 6 miljard euro, in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Tegelijkertijd zag het uitzendconcern de winst bijna halveren naar 78 miljoen euro. Vooral in Duitsland verslechterden de resultaten van Randstad, waar de omzet met 14 procent terugliep.
Ook in Nederland, het belangrijkste land in Europa voor Randstad, liep de omzet terug. "Het is nog steeds een harde wereld", zegt Van 't Noordende. Hij wijst op de nog hoge inflatie en de rentestand, waardoor werkgevers minder in personeel investeren.
Andere landen
In Italië, België, Spanje en Portugal zag Randstad de omzet juist groeien, in die laatste twee landen zelfs met ruim een vijfde. Volgens Van 't Noordende tonen de economieën daar al wat herstel, maar is het belangrijk om voorzichtig te blijven.
De laatste kwartaalresultaten zijn beduidend zwakker dan het tweede kwartaal van recordjaar 2022. Toen wist Randstad, geholpen door een opleving van de economie na de coronapandemie, een omzet van bijna 7 miljard euro te realiseren met een winst van bijna 200 miljoen euro. Dat dat nu anders is, komt volgens Van 't Noordende door de macro-economische ontwikkelingen. "We zitten in een zachte landing van een hele hoge piek."
Voor het komende kwartaal hoopt Randstad dat de omzet in de andere landen waarin het concern actief is ook weer wat gaat stijgen en dat de bedrijfskosten iets afnemen. Dat moet in Noord-Amerika onder andere gebeuren met behulp van het recent overgenomen Torc, een wervingsplatform dat uitzendkrachten met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) aan werkgevers koppelt.