Laadpalenmaker Alfen wint op beurs na tijdelijke deal met bank

2024-08-22T09:41:44.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Alfen stond donderdag bij de grootste stijgers op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen waarschuwde niet aan de afspraken met de bank te kunnen voldoen, door tegenvallende resultaten in de eerste jaarhelft en minder gunstige vooruitzichten. De bank ziet dit echter tijdelijk door de vingers, om het bedrijf uit Almere de tijd te geven om orde op zaken te stellen.

Alfen waarschuwde eind juni al voor lagere resultaten dit jaar, waarna het bedrijf bijna de helft van zijn beurswaarde verloor. Volgens topman Marco Roeleveld valt de verkoop van laadpalen tegen omdat in Europa minder elektrische auto's worden verkocht. Ook worden volgens hem veel grote deals voor energieopslagsystemen uitgesteld door "snel dalende batterijprijzen". Hij verwacht dat de situatie weer normaliseert zodra de verkoop van elektrische auto's aantrekt. De halfjaarresultaten van Alfen waren ook minder slecht dan kenners hadden gevreesd. Het aandeel steeg 4 procent.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 909,60 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 888,06 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent.

Renteverlaging

Beleggers reageerden nog op de notulen van de Federal Reserve. Uit de aantekeningen van de rentevergadering in juli bleek dat een meerderheid van de bestuurders van de Amerikaanse centrale bank voor een renteverlaging in september is.

Aegon (min 6,5 procent) was de grootste daler in de AEX. De verzekeraar leed in de eerste jaarhelft een nettoverlies van 65 miljoen euro. Dat kwam doordat het concern waarde moest afboeken op zijn beleggingen. Ook het bedrijfsresultaat nam af, mede door ongunstige sterftecijfers bij de levensverzekeringsactiviteiten in de Verenigde Staten. De verzekeraar keert wel meer dividend uit. Unilever ging aan kop, met een winst van 1,8 procent. Het levensmiddelenconcern werd door Bank of America van de verkooplijst gehaald en op de kooplijst gezet.

Tegenvaller

Van Lanschot Kempen (min 0,5 procent) kwam ook met cijfers. De vermogensbeheerder zag de winst in de eerste zes maanden van het jaar stevig stijgen. Bij de kleinere bedrijven ging Avantium (min 4 procent) verder omlaag. De ontwikkelaar van bioplastics kelderde woensdag al bijna 13 procent, na een tegenvallend handelsbericht.

De euro was 1,1147 dollar waard, tegen 1,1138 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,2 procent minder op 71,78 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,1 procent tot 76,01 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.