Alfen worstelt met bankafspraken na tegenvallende resultaten

2024-08-21T18:43:22.000+02:00

ALMERE (ANP) - Alfen, producent van laadpalen en andere systemen voor het elektriciteitsnet, verwacht niet aan de afspraken met de bank te kunnen voldoen. Dit is het gevolg van tegenvallende resultaten in de eerste helft van dit jaar en minder gunstige verwachtingen voor de tweede helft. De bank ziet dit echter tijdelijk door de vingers, om het bedrijf de tijd te geven om orde op zaken te stellen.

"In het vierde kwartaal gaat Alfen verder in gesprek met de bank om een nieuwe overeenkomst op te stellen. Hierbij wordt rekening gehouden met het aangepaste bedrijfsplan en de organisatorische veranderingen die zijn doorgevoerd", meldt het beursgenoteerde bedrijf uit Almere bij een toelichting op de halfjaarcijfers.

De operationele winst van het bedrijf daalde in de eerste jaarhelft tot 13,5 miljoen euro, van 21,1 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met 10 procent tot 245,7 miljoen euro.

Verkoopafname elektrische auto's

"De markten waarin we actief zijn, ontwikkelden zich in de eerste helft trager dan verwacht, zoals we eind juni hebben aangegeven bij het bijstellen van onze prognose voor dit jaar. Sinds eind juni hebben onze markten, inkomsten en kosten zich ontwikkeld volgens deze aangepaste prognose", zegt Marco Roeleveld, topman van Alfen.

Alfen waarschuwde eind juni voor een lagere omzet en winstmarge voor dit jaar, waarna het bedrijf bijna de helft van zijn beurswaarde op het Damrak verloor. Het winst- en omzetalarm kwam door zwakkere marktomstandigheden dan gedacht. De verkoop van laadpalen viel tegen omdat in Europa minder elektrische auto's worden verkocht. Ook waren veel grote deals voor energieopslagsystemen uitgesteld. Alfen verlaagde de omzetverwachting naar 485 miljoen tot 520 miljoen euro en verandert daar nu niets aan.

Energieopslagsystemen

Roeleveld spreekt van een concurrerende markt voor energieopslagsystemen. Door "snel dalende batterijprijzen" zijn veel grote deals in het tweede kwartaal uitgesteld. Volgens de directeur is er een overschot aan batterijen in de markt door een tragere groei van de verkoop van elektrische auto's. "We verwachten dat de situatie weer normaliseert zodra de verkoop van elektrische auto's aantrekt", aldus Roeleveld.

Hij had eerder hoge verwachtingen van de verkopen van zijn energieopslagsystemen de komende jaren. Met de opslagsystemen kan energie die wordt opgewekt door bijvoorbeeld windmolens worden bewaard. Dan is het mogelijk de energie te gebruiken op elk moment dat de markt daarom vraagt.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.