Bioplasticmaker Avantium onderuit op Damrak na resultaten

2024-08-21T09:45:38.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Avantium ging woensdag bijna 10 procent onderuit op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van plantaardige plastics boekte in de eerste jaarhelft meer omzet en wist het verlies terug te dringen. Ook verwacht het bedrijf nog altijd zijn nieuwe fabriek in Delfzijl op 22 oktober te openen. In de fabriek zullen op grote schaal grondstoffen voor plantaardige plastics worden gemaakt. De totale investeringen voor de fabriek worden nu echter geschat op 175 miljoen euro. Dat is 26 miljoen euro meer dan eerder verwacht. Avantium liet daarbij weten gesprekken te voeren met zijn kredietverstrekkers en alle opties, waaronder het uitgeven van nieuwe aandelen, te onderzoeken.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel vrijwel onveranderd op 903,18 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 876,96 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,2 procent.

ASR was de grootste daler in de AEX, met een verlies van 1,3 procent, en staakte daarmee een meerdaagse winstreeks. De verzekeraar zag het bedrijfsresultaat in de eerste jaarhelft flink stijgen. Volgens topman Jos Baeten lieten de financiële resultaten een sterke stijging zien in alle bedrijfssegmenten, door zowel groei op eigen kracht als door de toevoeging van de overgenomen activiteiten van Aegon Nederland. Bij schade wist de verzekeraar te profiteren van het ontbreken van grote stormen en waterschade in de eerste jaarhelft. In aanloop naar de resultaten liet het aandeel ASR al acht dagen op rij een koersstijging zien.

Sterkste stijger

Staalproducent ArcelorMittal was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van ruim 1 procent. Olie- en gasconcern Shell (min 0,4 procent) ging verder omlaag, na de verliesbeurt van 2,7 procent een dag eerder.

Kendrion bleef onveranderd. De producent van elektromagnetische componenten zag de omzet en winst licht dalen in de eerste jaarhelft. Topman Joep van Beurden sprak van solide resultaten, gezien de aanhoudende lastige markt, met name in Duitsland.

Notulen

Beleggers kijken nog uit naar de notulen van de vorige rentevergadering van de Federal Reserve, die later op de dag verschijnen. De Amerikaanse centrale bank hield bij die vergadering de rente nog onveranderd. Beleggers hopen echter dat de Fed in september gaat beginnen met het verlagen van de rente.

De euro was 1,1127 dollar waard, tegen 1,1107 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 73,10 dollar. De prijs van Brentolie daalde een fractie tot 77,19 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.