Shell grote verliezer op lager Damrak na dalende olieprijzen

2024-08-20T18:20:28.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse effectenbeurs sloot dinsdag lager, na de stevige koerswinsten van de afgelopen handelsdagen. Beleggers op het Damrak gingen over een breed front over tot winstnemingen. Energieconcern Shell stond onderaan bij de hoofdfondsen met een verlies van 2,7 procent, na een daling van de olieprijzen.

Brentolie werd dinsdagmiddag 0,3 procent goedkoper op 77,41 dollar per vat. Een vat Amerikaanse olie kostte ook 0,3 minder op 74,16 dollar. De Verenigde Staten verklaarden dat Israël een voorstel heeft geaccepteerd voor een staakt-het-vuren in Gaza in de oorlog met Hamas. Daardoor is de hoop op een staakt-het-vuren in het gebied toegenomen en nemen de zorgen over een mogelijk tekort aan olie af.

De AEX sloot 0,6 procent lager op 903,04 punten. De MidKap daalde 0,8 procent tot 875,83 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen verloren tot 1 procent.

Weinig stijgers

Na Shell lieten techinvesteerder Prosus en betalingsverwerker Adyen de grootste minnen in de AEX zien. Prosus verloor 1,7 procent en Adyen 1,1 procent. Vorige week was de betalingsverwerker met klanten als Spotify, Meta en H&M nog een grote stijger op de beurs na beter dan verwachte resultaten.

Besi, ASML en ASMI behoorden tot de weinige stijgers bij de grotere fondsen op Beursplein 5 en klommen tot 0,5 procent. De chipbedrijven trokken zich op aan de sterke koerswinsten van Amerikaanse branchegenoten als Nvidia en Advanced Micro Devices (AMD) op Wall Street. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich was de grootste stijger in de AEX en won 1 procent.

Winstreeks

ASR klom 0,6 procent. Het is volgens Bloomberg de achtste handelsdag op rij dat de verzekeraar de dag met winst afsluit. ASR ligt daarmee op koers om de langste winstreeks in ruim drie jaar te behalen. Woensdag komt de verzekeraar met resultaten over het tweede kwartaal.

Ook Alfen opent deze week de boeken. De laadpalenmaker maakt donderdag de resultaten over de maanden april, mei en juni bekend. Alfen verloor 1,2 procent.

Federal Reserve

Verder kijken beleggers vooral uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van de Federal Reserve in het Amerikaanse Jackson Hole. Daar houdt de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell vrijdag een toespraak. Beleggers hopen dat hij aangeeft dat de Fed volgende maand begint met het verlagen van de rente om de economie te ondersteunen.

Op de valutamarkt was de euro 1,1107 dollar waard, tegen 1,1071 dollar een dag eerder.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.