ASML verder omlaag op Damrak na verkoopgolf in chipsector

2024-07-19T09:43:50.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - ASML ging vrijdag verder omlaag op de Amsterdamse beurs, na de recente verkoopgolf in de chipsector. De chipbedrijven, die dit jaar sterk zijn gestegen, vielen deze week uit de gratie bij beleggers. Dat kwam door zorgen over mogelijke strengere Amerikaanse regels voor de export van chips en chipapparatuur naar China. Zo raakte chipmachinemaker ASML in de afgelopen twee handelsdagen ruim 14 procent aan beurswaarde kwijt. Het aandeel verloor nu 0,8 procent. Branchegenoten Besi en ASMI klommen daarentegen 0,3 en 0,2 procent.

In Japan lieten de chipbedrijven Tokyo Electron en Advantest vrijdag wel een duidelijk herstel zien, na de recente zware koersverliezen. De grote Zuid-Koreaanse en Taiwanese chipbedrijven gingen echter verder omlaag. In Taipei zakte TSMC 3,5 procent en in Seoul verloor Samsung 2,9 procent.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,4 procent lager op 912,43 punten. De hoofdindex koerst daarmee af op een weekverlies van ruim 3 procent. De MidKap daalde 1 procent tot 886,89 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,6 procent. Londen zakte 0,6 procent, na een sterker dan verwachte daling van de Britse winkelverkopen in juni.

Weer verlagen

Beleggers hielden daarnaast de ontwikkelingen rond een grote internationale computerstoring in de gaten. Banken, luchthavens en luchtvaartmaatschappijen kampen wereldwijd met storingen. Die worden veroorzaakt door problemen bij het Amerikaanse cyberbeveiligingsbedrijf CrowdStrike. Het aandeel CrowdStrike zakte 10 procent in Frankfurt. Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, die ook last heeft van de storingen, verloor 1 procent in Amsterdam. Volgens Schiphol kan de storing ook impact hebben op vluchten van en naar de luchthaven.

Ook werd nog nagekauwd op het besluit van de Europese Centrale Bank om de rente ongewijzigd te laten. ECB-president Christine Lagarde benadrukte wel dat het nog niet duidelijk is welk besluit de centrale bank bij de volgende rentevergadering in september zal nemen. Op de financiële markten wordt echter gehoopt dat de ECB de rente dan weer gaat verlagen.

Visolie

Dsm-firmenich daalde 0,5 procent. Het voedings- en gezondheidsbedrijf verkoopt zijn visolieactiviteiten aan de Zwitserse branchegenoot KD Pharma. Een overnamebedrag werd niet gegeven.

De euro was 1,0885 dollar waard, tegen 1,0906 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 82,11 dollar. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 84,56 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.