Moederbedrijf Thuisbezorgd wint op beurs na deal met Amazon

2024-06-19T18:23:05.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway was woensdag een van de grotere winnaars op de Amsterdamse beurs. Het maaltijdbestelbedrijf gaat in samenwerking met webwinkelconcern Amazon leden van Amazon Prime in Duitsland, Oostenrijk en Spanje gratis maaltijdbezorgingen aanbieden. Daarop werd door beleggers positief gereageerd. Met een plus van 1,5 procent was Just Eat Takeaway de grootste stijger bij de middelgrote fondsen op het Damrak.

De deal kan Just Eat Takeaway helpen om verder te groeien. Het bedrijf werkt in de Verenigde Staten al langer samen met Amazon. Daar biedt Amazon zijn abonnees sinds 2022 gratis bezorging aan via Just Eat-dochter Grubhub.

Beleggers deden het verder rustig aan. De New Yorkse beurzen bleven woensdag dicht om Juneteenth. Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten herdacht. Daardoor kwam er dus geen richtinggevend nieuws van Wall Street.

Beslissing Europese Commissie

Wel kreeg de markt een bericht uit Brussel te verwerken. De Europese Commissie wil zeven EU-landen onder financieel toezicht stellen. Het begrotingstekort en de staatsschuld van Frankrijk, Italië en België en vier andere lidstaten zijn te hoog.

De Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX ging 0,4 procent lager de handel uit op 924,78 punten. De index won een dag eerder nog 0,6 procent. De MidKap zakte 0,3 procent tot 881,67 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,8 procent.

De graadmeter in Londen won 0,2 procent. De Britse inflatie koelde in mei conform verwachting af tot 2 procent. Het inflatiecijfer voldeed daarmee voor het eerst in bijna drie jaar aan de doelstelling van de Bank of England. Desondanks zal de Britse centrale bank naar verwachting donderdag het rentetarief nog onveranderd laten. Economen voorzien een eerste renteverlaging in augustus.

TomTom

Bij de kleinere fondsen op Beursplein 5 ging de aandacht naar TomTom. Het aandeel steeg 1,5 procent. Het bedrijf gaat zijn navigatietechnologie leveren aan BMW Motorrad. Ook gaat TomTom zijn digitale cockpit leveren aan Marelli, een leverancier van autofabrikanten. Financiële details van de deals werden niet gegeven.

De euro was 1,0748 dollar waard, tegen 1,0737 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 81,47 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 85,26 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.