Amerikaans rentebesluit centraal op Damrak

2024-09-18T08:22:47.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve, dat later op de dag bekend wordt gemaakt. Algemeen wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank het rentetarief voor het eerst sinds 2020 gaat verlagen. Met de lagere leenkosten wil de Fed de economie ondersteunen, nu de inflatie onder controle lijkt. Bedrijven en consumenten kunnen daardoor goedkoper geld lenen voor investeringen of aankopen.

Over de omvang van de eerste renteverlaging in jaren heerst echter nog onzekerheid. Een meerderheid van de analisten verwacht dat de Fed de rente meteen met een half procentpunt gaat verlagen, in plaats van een meer gebruikelijke rentestap van een kwart procentpunt. Een grote verlaging zou echter ook een signaal kunnen zijn dat de centrale bank zich meer zorgen maakt over de economie dan voorzien. Naast het rentebesluit komt de Fed ook met nieuwe economische ramingen.

Ook zijn beleggers benieuwd wat de Fed gaat zeggen over de toekomstige rentestappen, waarbij wordt gehoopt op verdere verlagingen in de komende maanden. Het vooruitzicht van lagere leenkosten heeft de aandelenkoersen dit jaar flink gestuwd en gezorgd voor recordniveaus op verschillende belangrijke beurzen. De Fed maakt het rentebesluit na sluiting van de Europese markten bekend en centralebankpresident Jerome Powell geeft een toelichting.

Tokio en Shanghai

De AEX-index op het Damrak lijkt vrijwel vlak te beginnen in afwachting van het Fed-besluit. De hoofdindex won een dag eerder 0,5 procent en sloot voor het eerst sinds 3 september weer boven de 900 punten. De Aziatische aandelenmarkten lieten weinig beweging zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,5 procent hoger. In Hongkong en Seoul hadden beleggers een vrije dag.

In Shanghai, waar beleggers terugkeerden na een driedaagse vakantieperiode, won de hoofdindex 0,3 procent. Afgelopen vrijdag sloot de Chinese beurs nog op het laagste niveau sinds januari 2019. De Chinese chipbedrijven gingen omhoog, nadat Beijing een doorbraak claimde in de ontwikkeling van eigen chipapparatuur. China is afhankelijk van buitenlandse machines om zijn chips te maken, maar bedrijven als ASML mogen hun machines niet meer leveren door Amerikaanse sancties. Volgens analisten hebben Chinese bedrijven echter nog een lange weg te gaan om de nieuwste machines van ASML te evenaren.

Euro en olie

De euro was 1,1122 dollar waard, tegen 1,1118 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 70,67 dollar. Brentolie werd ook 0,7 procent goedkoper, op 73,19 dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.