Moeder Facebook stelt komst AI-model in EU uit om privacyregels

2024-07-18T19:31:51.000+02:00

MENLO PARK (ANP/AFP) - Meta brengt zijn nieuwe model voor toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) later naar de Europese Unie dan andere landen. Het techbedrijf wijt dat aan "onvoorspelbare" regelgeving in het landenblok.

Het moederbedrijf van Facebook en Instagram is verwikkeld in een wedloop met Google en OpenAI om steeds krachtigere AI-modellen te ontwikkelen. Meta is van plan de komende maanden een nieuwe versie van zijn AI-model Llama te introduceren die "multimodaal" is. Dit houdt in dat het model teksten, video's en geluidsfragmenten kan maken en ook opdrachten van gebruikers in die verschillende vormen kan aannemen.

"We brengen binnen de komende maanden een multimodaal Llama-model uit, maar niet in de EU als gevolg van de onvoorspelbare aard van de regelgeving", meldt Meta. Het socialemediabedrijf zegt het vooral lastig te vinden om te voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming, een reeks regels die voorschrijven hoe bedrijven in de EU met persoonlijke gegevens moeten omgaan.

Zorgen bij privacywaakhonden

Europese privacytoezichthouders hebben na de opkomst van ChatGPT van OpenAI en zijn tegenhangers hun zorgen geuit over de omgang van AI-modellen met persoonlijke gegevens. De technologie analyseert grote hoeveelheden data om er patronen in te herkennen. Vorig jaar verbood de Italiaanse privacywaakhond ChatGPT tijdelijk omdat onduidelijk zou zijn welke persoonlijke gegevens de chatbot gebruikte en voor welk doel.

Grote Amerikaanse techbedrijven hebben de lancering van nieuwe producten in de EU vaker uitgesteld uit onvrede over de in hun ogen te strenge regelgeving. Inwoners van het landenblok konden pas later dan Amerikanen gebruikmaken van de berichtendienst Threads, waarmee Meta met X wil concurreren. Google stelde de introductie van nieuwe AI-diensten in de EU ook enkele maanden uit.

Von der Leyen: regulering intensiveren

Ursula von der Leyen, die donderdag werd herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, zei de regulering van grote techbedrijven te willen "intensiveren". "Techreuzen moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor hun enorme systemische macht binnen onze maatschappij en economie", verklaarde ze.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.