Siemens boekt minder winst en verkoopt onderdeel

2024-05-16T10:57:31.000+02:00

MÜNCHEN (ANP) - Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal de winst zien dalen. Ook het aantal orders nam af. Dat komt onder meer door de aanhoudende zwakke vraag naar automatiseringsproducten voor fabrieken uit China. Siemens kondigde tevens aan het onderdeel Innomotics voor 3,5 miljard euro te verkopen aan de Amerikaanse investeerder KPS Capital Partners.

De omzet daalde in de drie maanden tot en met maart tot 19,2 miljard euro, van 19,4 miljard euro in dezelfde periode een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 2,2 miljard euro, tegen 3,6 miljard euro een jaar geleden. De orders namen af met 12 procent.

Siemens verklaarde eerder te rekenen op een herstel van de Chinese economie in de tweede jaarhelft, dankzij de maatregelen van de Chinese overheid om de hightechproductie te stimuleren. Het concern waarschuwt nu echter dat zijn klanten de komende maanden hun voorraden blijven afbouwen, wat de nieuwe bestellingen onder druk blijft zetten. Siemens handhaafde wel de verwachting voor het hele boekjaar en rekent nog steeds op een omzetgroei van 4 tot 8 procent.

De verkoop van het onderdeel Innomotics past in de strategie van het bedrijf om te stoppen met de productie van zware machines en zich meer te richten op softwaregestuurde productlijnen met hogere winstmarges. Innomotics maakt onder meer zware elektromotoren voor schepen en mijnbouwapparatuur en is goed voor een omzet van 3,3 miljard euro. De verkoop wordt naar verwachting dit kwartaal afgerond.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.