Laadpalenmaker Alfen daalt op Damrak na reorganisatie

2024-10-15T09:38:48.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Alfen stond dinsdag bij de verliezers op de Amsterdamse beurs. De producent van laadpalen en energieopslagsystemen gaat zijn personeelsbestand met 15 procent, ofwel zo'n 140 banen, verminderen om kosten te besparen. Eind juni gaf Alfen al een omzet- en winstalarm door zwakker dan verwachte marktomstandigheden. Doordat er minder elektrische auto's worden verkocht, viel de verkoop van laadpalen tegen. Ook werden veel grote deals voor energieopslagsystemen uitgesteld.

Alfen gaf nu aan een beperkte omzetgroei te voorzien in 2024 tot 2025 door de huidige zwakte in de markt van elektrische voertuigen en de grilligheid in de markt voor energieopslagsystemen. Ook is Alfen nog in gesprek met de bank over een nieuwe financieringsovereenkomst. Het aandeel zakte bijna 4 procent. Maandag won Alfen nog 4 procent, nadat het door zakenbank Kepler Cheuvreux van de verkooplijst werd gehaald.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 922,91 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 905,04 punten. Londen en Parijs daalden tot 0,3 procent. De DAX in Frankfurt klom 0,5 procent.

Sterke opmars

ASML en ASMI wonnen ruim 1 procent, na de sterke opmars van Nvidia op Wall Street. Topman en oprichter Jensen Huang zei dat de nieuwe AI-chip van Nvidia "volop in productie" is en dat de vraag ernaar "waanzinnig" is.

Zorgtechnologiebedrijf Philips steeg 1,5 procent dankzij een koopadvies van Oddo BHF. Prosus zakte ruim 3 procent. De techinvesteerder kampte met een fors koersverlies van het Chinese Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is. Shell had last van de sterke daling van de olieprijzen en verloor dik 2 procent. ABN AMRO daalde 0,9 procent. De Nederlandse overheid wil het belang in de bank terugbrengen tot zo'n 30 procent.

Stijgingen

Air France-KLM profiteerde van de goedkopere olie en won 3,5 procent. InPost klom 1,5 procent. De aanbieder van postkluisjes heeft het resterende belang van 70 procent in het Britse Menzies Distribution Group overgenomen.

Fastned steeg 6 procent. De uitbater van snellaadstations groeide in het derde kwartaal opnieuw harder dan de markt voor elektrische auto's.

De olieprijzen gingen omlaag na berichten dat Israël geen Iraanse olie-installaties zal aanvallen. Een vat Amerikaanse olie kostte 3,7 procent minder op 71,07 dollar. Brentolie werd 3,6 procent goedkoper op 74,67 dollar per vat. De euro was 1,0885 dollar waard, tegen 1,0906 dollar een dag eerder.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.