Betalingsverwerker Adyen grote winnaar op positief gestemd Damrak

2024-08-15T18:00:55.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Adyen was donderdag de grote winnaar op een positief gestemd Damrak. Beleggers waren blij met de resultaten over de eerste helft van het jaar van de betalingsverwerker. Op de Amsterdamse beurs steeg Adyen zo'n 12 procent. Daarmee was het aandeel met afstand de grootste stijger in de lijst met hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs.

Adyen, dat betaaltransacties afhandelt voor grote bedrijven als Spotify, Meta, Microsoft, Uber en H&M, zag de omzet en de winst voor de aftrek van onder meer belastingen flink stijgen en deed het beter dan kenners hadden verwacht. De omzet van Adyen steeg met bijna een kwart vergeleken met een jaar eerder naar dik 913 miljoen euro. De winst nam met bijna een derde toe naar ruim 423 miljoen euro. Ook de omvang van alle verwerkte betalingen is fors gestegen. Het bedrijf ligt op koers om zijn doelen tot en met 2026 te halen.

Mede door de koerssprong van Adyen eindigde de AEX-index donderdag 1,8 procent hoger op 905,86 punten. De MidKap pluste 0,7 procent op 877,55 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 1,7 procent.

Chipsector in de lift

Beleggers reageerden opgelucht op cijfers uit de Verenigde Staten. Het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde afgelopen week en kwam uit op 227.000. Daarmee lijkt de arbeidsmarkt in de VS er iets beter voor te staan dan verwacht. Een zwakke banengroei versterkte begin deze maand nog de angst voor een recessie. Verder werd bekend dat de winkelverkopen in de VS met 1 procent zijn gestegen in juli. Ook dit pakte beter uit dan verwacht.

Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi stegen ook flink op de Amsterdamse beurs en klommen tot meer dan 4 procent. NN Group was een van de dalers en verloor ruim 2 procent, na het presenteren van de resultaten over de eerste jaarhelft. De verzekeraar boekte een ruim 10 procent hogere nettowinst, maar moest wel meer schadeclaims afhandelen. NN kon vorig jaar nog profiteren van minder schadeclaims door beter weer.

Euro- en oliesector

Ebusco daalde verder bijna 6 procent. Woensdag won de elektrischebussenbouwer nog ruim 8 procent op de beurs. Daarmee kon Ebusco deels herstellen van zijn flinke koersval een paar weken terug.

De euro was 1,0985 dollar waard, vergeleken met 1,1022 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte bijna 2 procent meer op 78,31 dollar. Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer het Midden-Oosten, steeg ook een kleine 2 procent in prijs, tot 81,18 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.