TomTom zakt op Damrak na omzetwaarschuwing

2024-07-15T09:38:24.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - TomTom behoorde maandag tot de verliezers op de Amsterdamse beurs. De navigatiespecialist leed in het tweede kwartaal opnieuw verlies en zag de omzet licht dalen. Als gevolg van lagere inkomsten van het onderdeel Automotive verwacht het bedrijf dat de omzet dit jaar aan de onderkant van de eerder afgegeven verwachting uitkomt. Ook denkt TomTom niet langer de financiële doelstellingen voor 2025 te kunnen realiseren. Het bedrijf kondigde wel aan de samenwerking met het Amerikaanse techconcern Microsoft verder uit te breiden. Het aandeel zakte bijna 5 procent.

Beleggers hielden verder de politieke ontwikkelingen in de VS in de gaten, na de moordaanslag op oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Marktanalisten denken dat de aanslag de kans vergroot dat Trump de verkiezingen in november wint. Ze verwachten onder Trump een strenger handelsbeleid, minder regelgeving voor bedrijven en soepelere klimaatregels.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel een fractie hoger op 945,34 punten. De hoofdindex steeg vrijdag al 1 procent tot een nieuw slotrecord. De MidKap verloor 0,2 procent tot 893,21 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 0,8 procent.

Burberry

Prosus was de grootste daler in de AEX met een verlies van 1,3 procent. De techinvesteerder kampte met koersverliezen in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Zorgtechnologiebedrijf Philips en verffabrikant AkzoNobel volgden met minnen van 0,5 procent. Chipbedrijf ASMI en informatieleverancier Wolters Kluwer waren de sterkste stijgers, met plussen van 0,4 procent.

In Londen kelderde Burberry 10 procent. Het Britse modemerk kondigde het onmiddellijke vertrek aan van topman Jonathan Akeroyd, na teleurstellende resultaten van het bedrijf. Hij wordt vervangen door Joshua Schulman, die leiding gaf aan de Amerikaanse modemerken Michael Kors en Coach. Burberry kampt vooral met een zwakke vraag in China.

Horloges

Ook Swatch heeft last van een tegenvallende Chinese vraag naar zijn horloges. De Zwitserse horlogemaker zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft harder dalen dan verwacht. Het aandeel zakte 9 procent.

De euro was 1,0888 dollar waard, tegen 1,0906 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent in prijs tot 82,04 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 84,81 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.