Beurzen in New York met winsten richting week van rentebesluit
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben de handelsweek met winsten afgesloten. Beleggers achten de kans groter dat de Federal Reserve volgende week met een stevigere renteverlaging komt, wat het optimisme stuwde. Vliegtuigbouwer Boeing was een opvallende verliezer na het nieuws dat tienduizenden werknemers gaan staken.
Een voormalige centralebankier zei dat er goede redenen zijn om de rente in de Verenigde Staten met een half procentpunt te verlagen, in plaats van een kwart procentpunt. Volgens zakenkranten Financial Times en The Wall Street Journal zal het er volgende week dinsdag en woensdag om spannen waarvoor beleidsmakers kiezen.
Lagere rentes zijn vaak gunstig voor het beleggen in aandelen. De Dow-Jonesindex steeg vrijdag 0,7 procent tot 41.393,78 punten. De bredere S&P 500 eindigde de dag 0,5 procent hoger op 5626,02 punten en de techgraadmeter won 0,7 procent tot 17.683,98 punten.
Alphabet
Boeing verloor bijna 4 procent op de beurs. De vliegtuigfabrikant heeft te maken met een staking van tienduizenden medewerkers. Dat dwarsboomt het herstel van het concern, dat door zorgen over de kwaliteitscontroles bij de productie van passagierstoestellen kampt met achterstanden. Ratingbureau Moody's waarschuwde dat de staking de kredietwaardigheid onder druk zet.
Alphabet, het moederbedrijf van Google, eindigde 1,8 procent hoger. Persbureau Reuters meldde op basis van ingewijden dat de Europese Unie vooralsnog geen opsplitsing van het techbedrijf wil afdwingen. Maar Europese mededingingsautoriteiten overwegen wel maatregelen te nemen tegen vermeende concurrentieverstorende praktijken van Google met zijn advertentietechnologie.
Sterke vooruitzichten
Oracle steeg 0,4 procent. Het softwareconcern gaf tijdens een bijeenkomst met analisten sterke vooruitzichten af voor de omzetgroei in de komende jaren. Adobe kelderde 8,5 procent. Het softwarebedrijf boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. De vooruitzichten voor het huidige kwartaal stelden echter teleur.
De euro won zo'n 0,3 procent ten opzichte van de dollar en was 1,1077 dollar waard. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 69,29 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 72,16 dollar per vat.