Delta Air Lines zakt op Wall Street na tegenvallende verwachting

2024-07-11T16:00:47.000+02:00

NEW YORK (ANP) - Delta Air Lines behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij boekte afgelopen kwartaal een recordomzet dankzij de sterke vraag naar vliegtickets. De nettowinst zakte echter met 30 procent door hogere kosten en lagere ticketprijzen.

Voor het huidige kwartaal voorziet Delta Air Lines opnieuw een recordomzet, maar de winstvoorspelling valt tegen. Volgens topman Ed Bastian zorgt het grote aanbod van stoelen, vooral in het goedkopere segment, voor een hevige prijzenslag onder luchtvaartmaatschappijen. Het aandeel daalde 7,5 procent.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,1 procent lager op 39.689 punten. De brede S&P 500-index steeg een fractie tot 5636 punten en techgraadmeter Nasdaq noteerde ook licht hoger op 18.660 punten. De S&P 500-index en de Nasdaq sloten woensdag opnieuw op nieuwe recordstanden.

Federal Reserve

Beleggers reageerden daarnaast op nieuwe inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Die lieten zien dat de consumentenprijzen in de grootste economie ter wereld in juni met 3 procent zijn gestegen. Dat was minder dan de prijsstijging van 3,3 procent in mei en lager dan economen hadden verwacht. In vergelijking met de voorgaande maand daalden de prijzen zelfs licht, wat sinds het begin van de coronapandemie niet meer was gebeurd.

De hardnekkige inflatie heeft de Amerikaanse Federal Reserve er tot nu toe van weerhouden om de rente te verlagen. Maar Fed-baas Jerome Powell verklaarde deze week al dat de argumenten voor een renteverlaging in de VS sterker zijn geworden. Hij benadrukte dat de inflatie nog boven de doelstelling van 2 procent ligt, maar gaf aan dat de centrale bank niet wacht tot het inflatiedoel is bereikt om de rente te verlagen.

Apple Pay

PepsiCo zakte 1,5 procent. De snack- en frisdrankfabrikant boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht. De omzet viel echter lager uit dan voorzien. Ook verkocht het concern achter merken als Pepsi, 7Up, Doritos, Lay's chips en Quaker cruesli minder producten door prijsverhogingen.

Apple verloor ruim 1 procent. Binnen twee weken moet Apple van de Europese Commissie ervoor zorgen dat ook andere ontwikkelaars van mobiele telefoons en gebruikers zonder iPhone de betaaltechniek achter Apple Pay kunnen gebruiken.

De euro was 1,0879 dollar waard, tegen 1,0822 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 81,89 dollar. Brentolie kostte ook 0,3 procent minder, op 84,86 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.