Bussenmaker Ebusco onderuit op Damrak na aandelenuitgifte

2024-09-10T09:39:09.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Ebusco ging dinsdag onderuit op de Amsterdamse beurs. De geplaagde Brabantse fabrikant van elektrische bussen wil tot 36 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Met het geld wil Ebusco het reorganisatieplan financieren. Het bedrijf uit Deurne kampt onder meer met productieproblemen en kondigde onlangs al aan dat oprichter Peter Bijvelds en medetopman Michiel Peters de leiding hebben overgedragen aan de Duitser Christian Schreyer, die het tij bij het bedrijf moet keren. Het aandeel zakte bijna 9 procent.

Ebusco is door de problemen en de zorgen over het voortbestaan van het bedrijf flink minder waard geworden op de beurs. Het bedrijf ging in oktober 2021 voor 23 euro per aandeel naar het Damrak, maar een aandeel is nu nog 0,90 euro waard. Om Ebusco-aandelen beter verhandelbaar te maken stelt het bedrijf voor om elke vijf aandelen samen te voegen tot één aandeel.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 889,66 punten. De hoofdindex won een dag eerder 1 procent, na een koersverlies van dik 4 procent vorige week. De MidKap klom 0,1 procent tot 890,18 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt verloren tot 0,5 procent. Parijs won 0,3 procent.

Exportbeperking

Supermarktconcern Ahold Delhaize was de grootste daler in de AEX, met een verlies van ruim 1 procent. ASML stond in de kopgroep met een plus van 0,8 procent. De chipmachinemaker raakte in de afgelopen zes handelsdagen zo'n 17 procent aan beurswaarde kwijt. Dat kwam mede doordat de Nederlandse overheid de exportbeperking voor chipmachines naar China verder heeft uitgebreid.

Theon steeg bijna 3 procent. De in Athene gevestigde fabrikant van nachtkijkers en warmtebeeldsystemen voor de defensiesector, die in februari dit jaar naar de Amsterdamse beurs ging, zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink stijgen. Ook kondigde het bedrijf aan een belang van 60 procent te hebben genomen in Harder Digital, een Duitse leverancier van onderdelen voor nachtkijkers.

Goedkeuring

In Brussel won Onward Medical 0,8 procent. Het Eindhovense bedrijf leed in de eerste jaarhelft minder verlies en wist zijn kaspositie te verbeteren. Onward handhaafde daarnaast de verwachting dit jaar goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor zijn technologie die mensen met een dwarslaesie moet helpen bewegen.

De euro bleef onveranderd op 1,1042 dollar. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 68,30 dollar. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 71,49 dollar.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.