Aandacht voor bussenmaker Ebusco op Damrak na aandelenuitgifte
AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar Ebusco. De geplaagde Brabantse fabrikant van elektrische bussen wil tot 36 miljoen euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen. Het bedrijf uit Deurne wil bestaande aandeelhouders rechten geven om de nieuwe aandelen te kopen. Ebusco kampt onder meer met productieproblemen en kondigde onlangs al aan dat oprichter Peter Bijvelds en mede-topman Michiel Peters de leiding hebben overgedragen aan de Duitser Christian Schreyer, die het tij bij het bedrijf moet keren.
Ebusco raakte dit jaar een groot deel van zijn beurswaarde kwijt en een aandeel van het bedrijf is momenteel iets minder dan 1 euro waard. Om de handel in het aandeel te verbeteren kondigde het bedrijf een omgekeerde aandelensplitsing aan, waarbij vijf aandelen worden samengevoegd tot een aandeel. Het doel van deze samenvoeging is om prijs per aandeel te verhogen. Met de huidige lage aandelenkoers vertaalt elke verandering van slechts een paar cent in de koers zich namelijk onmiddellijk in een forse procentuele waardeverandering.
De AEX-index op het Damrak lijkt licht lager te openen, na het herstel een dag eerder. De Aziatische beurzen lieten een gemengd beeld zien. De Nikkei in Tokio sloot 0,2 procent lager. De beurs in Hongkong won 0,3 procent en de hoofdindex in Shanghai verloor 0,3 procent, na gemengde Chinese handelscijfers. De Chinese export steeg in augustus sterker dan verwacht, terwijl de groei van de import tegenviel.
Nieuwe iPhone
In Taipei zakte Foxconn dik 2 procent, na de presentatie van de nieuwe iPhone 16 door Apple. De Taiwanese elektronicafabrikant Foxconn, ook bekend als Hon Hai Precision Industry, maakt de iPhones voor het Amerikaanse techconcern. Het aandeel Apple sloot na de presentatie van zijn nieuwe smartphone vrijwel onveranderd. Het Taiwanese TSMC, dat chips levert aan Apple, klom daarentegen 0,6 procent.
Op het Damrak kwam Theon nog met cijfers. De in Athene gevestigde fabrikant van nachtkijkers en warmtebeeldsystemen voor de defensiesector, die in februari dit jaar naar de Amsterdamse beurs ging, zag de omzet en winst in de eerste jaarhelft flink stijgen. Ook kondigde het bedrijf aan een belang van 60 procent te hebben genomen in Harder Digital, een Duitse leverancier van onderdelen voor nachtkijkers.
De euro was 1,1035 dollar waard, tegen 1,1042 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 68,49 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 71,69 dollar.