AkzoNobel licht omlaag op Damrak na waarschuwing AFM

2024-07-10T09:38:34.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel ging woensdag licht omlaag op de Amsterdamse beurs. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft "veel bedrijven" gewaarschuwd dat ze financieel analisten niet stilletjes voorkennis mogen geven. De financiële waakhond zei dat nadat de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had aangestipt dat beleggers bij verfconcern AkzoNobel mogelijk niet gelijktijdig waren geïnformeerd over koersgevoelige ontwikkelingen. Het aandeel verloor 0,4 procent.

De VEB signaleerde vorige week al een "opvallende reeks adviesverlagingen" voor AkzoNobel, terwijl de verfproducent geen officieel bedrijfsnieuws naar buiten had gebracht. Volgens de belangenbehartiger van particuliere beleggers baseren de analisten zich waarschijnlijk op informatie die ze recent in een bijpraatsessie van AkzoNobel hebben gehoord. Volgens de VEB had AkzoNobel een persbericht moeten uitsturen waarin iedereen gelijktijdig over het zwakke tweede kwartaal werd geïnformeerd.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 931,38 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 868,79 punten. Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent. De beurs in Parijs daalde 0,1 procent, na een koersverlies van 1,6 procent op dinsdag door de aanhoudende zorgen over de politieke instabiliteit in Frankrijk.

Zorgen

Volgens de Franse werkgeversorganisatie MEDEF zijn de plannen van de linkse alliantie Nieuw Volksfront die zondag de parlementsverkiezingen heeft gewonnen, een gevaar voor de economie. Ook de kredietbeoordelaars Moody's en S&P Global hebben hun zorgen geuit over de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de Franse overheidsfinanciën.

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML daalden tot 0,3 procent ondanks sterke omzetcijfers van TSMC. De grote Taiwanese chipmaker, een belangrijke klant van ASML, zag de verkopen in juni met een derde stijgen. Randstad ging aan kop in de AEX met een plus van 0,8 procent. De uitzender verloor een dag eerder 1,8 procent door een winstalarm van de Britse branchegenoot PageGroup.

Volkswagen

Sligro zakte 2 procent. Analisten van Oddo BHF haalden het groothandelsbedrijf van de kooplijst af. In Frankfurt won Volkswagen 0,6 procent. Volgens VW kan de mogelijke sluiting van de Audi-fabriek voor elektrische auto's in het Belgische Vorst een grote impact hebben op de resultaten.

De euro was 1,0823 dollar waard, tegen 1,0812 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent goedkoper op 80,83 dollar. Brentolie kostte ook 0,7 procent minder, op 84,04 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.