ING: huizenprijzen stijgen in 2025, maar minder hard dan dit jaar

2024-07-10T09:51:07.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Naar verwachting stijgen de huizenprijzen in Nederland ook volgend jaar, zij het minder hard dan dit jaar. Marktkenners van ING voorzien dat koopwoningen in 2025 ongeveer 4 procent duurder worden. Dit jaar ligt de prijsstijging tussen de 7 en 9 procent, staat in een rapport van het economisch bureau van de bank.

"We verwachten dit jaar een flinke huizenprijsstijging en volgend jaar een afzwakking. Hogere lonen, lagere rentes, verbeterd sentiment en de aanhoudende krapte dragen bij aan verdere huizenprijsstijgingen", aldus de onderzoekers.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) maakte vorige week bekend dat de huizenprijzen in het tweede kwartaal met meer dan 7 procent omhoog gingen vergeleken met het eerste kwartaal van dit jaar. Ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar zijn de prijzen met 13,6 procent gestegen.

Hoger brutoloon

ING wijst erop dat hogere lonen zowel de betaalbaarheid van een woning als de maximale leencapaciteit beïnvloeden. "Hogere lonen zorgen voor een betere betaalbaarheid, waardoor woningkopers meer voor een huis kunnen bieden dan eerst. Daarnaast werkt een hoger brutoloon door bij het bepalen van de maximale hoogte van de hypotheek", aldus de bank. Ook de krapte op de woningmarkt drijft de prijzen op, zo werd eerder al bekend.

Koopwoningen worden ook duurder omdat de hypotheekrentes zijn gedaald. Zo bedroeg de gemiddelde hypotheekrente in het eerste kwartaal van dit jaar 4,2 procent, terwijl deze in het laatste kwartaal van vorig jaar nog 4,8 procent was. "Lagere hypotheekrentes dragen bij aan een verbetering van de betaalbaarheid en aan een hogere leencapaciteit. Beide hebben bijgedragen aan de recente huizenprijsstijging." ING verwacht dat hypotheekrentes met een lange rentevaste periode voorlopig stabiel blijven of licht dalen.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.