Koersherstel bij chipbedrijven zet AEX-index op winst

2024-09-09T09:32:44.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven lieten maandag herstel zien op de Amsterdamse beurs, na de zware koersverliezen van vorige week. ASMI en Besi wonnen respectievelijk 2,7 procent en 2,4 procent. ASML steeg 2,5 procent. De chipmachinemaker raakte vorige week ongeveer 16 procent aan beurswaarde kwijt. Dat kwam mede doordat de Nederlandse overheid de exportbeperking van chipmachines naar China verder heeft uitgebreid.

De AEX-index op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent hoger op 885,92 punten. De hoofdindex verloor afgelopen week ruim 4 procent, door zorgen over de Amerikaanse economie na een tegenvallende banengroei in de VS. De MidKap klom 0,9 procent tot 889,57 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,7 procent. De beurshandel staat deze week verder vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB), dat donderdag op het programma staat.

Naast de chipbedrijven stond IMCD in de kopgroep van de AEX, met een winst van 1,7 procent. Analisten van zakenbank Morgan Stanley haalden de chemicaliëndistributeur van hun verkooplijst af. Zorgtechnologiebedrijf Philips en levensmiddelenconcern Unilever waren de enige dalers, met minnen tot 0,3 procent.

OCI en InPost

In de MidKap stond OCI bovenaan met een winst van 2,5 procent. De kunstmestproducent verkoopt zijn wereldwijde methanolactiviteiten aan Methanex. Volgens de deal ontvangt OCI 1,15 miljard dollar in contanten plus 9,9 miljoen aandelen van Methanex. De aandelen geven OCI een belang van ongeveer 13 procent in het Canadese bedrijf.

InPost zette de opmars voort en won dik 2 procent. De Poolse aanbieder van pakketkluisjes steeg vrijdag bijna 12 procent, dankzij sterke kwartaalcijfers.

Volkswagen

Volkswagen klom 0,9 procent in Frankfurt. Topman Oliver Blume verklaarde in de Duitse krant Bild dat de situatie bij het autoconcern "alarmerend" is en er grote veranderingen nodig zijn om het voortbestaan van het bedrijf te verzekeren. VW maakte begin vorige week bekend te overwegen om voor het eerst fabrieken in Duitsland te sluiten als gevolg van overcapaciteit door een zwakkere autoverkoop in Europa.

De euro was 1,1059 dollar waard, tegen 1,1086 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 68,69 dollar. Brentolie werd 1,4 procent duurder op 72,06 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.