Thuisbezorgd-eigenaar bij stijgers op Damrak na koopadvies

2024-08-09T09:46:12.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway behoorde vrijdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De kenners van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley verhoogden het beleggingsadvies voor het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl naar kopen. Het aandeel steeg daarop ruim 4 procent. De algehele stemming op de aandelenmarkten was op de laatste dag van de turbulente beursweek voorzichtig positief. De wereldwijde beurzen kwamen deze week flink onder druk te staan na een historische koersval van de Japanse beurs op maandag. De vrees voor een recessie in de Verenigde Staten wakkerde daarbij een wereldwijde verkoopgolf aan.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 886,20 punten. De hoofdindex begon de week op bijna 879 punten en kelderde maandag naar 840 punten, maar lijkt desondanks op een kleine weekwinst af te stevenen. De graadmeter staat nog wel ruim onder het recordniveau van bijna 950 punten van half juli.

De MidKap klom 0,8 procent tot 870,72 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent. Ook op de Aziatische aandelenmarkten werden overwegend winsten geboekt, na het sterke herstel op Wall Street. De Nikkei in Tokio, die maandag dik 12 procent kelderde, hield het weekverlies uiteindelijk beperkt tot zo'n 2,5 procent.

Winsten

ASML, Besi en ASMI, die begin deze week rake klappen kregen, stonden in de kopgroep van de AEX met winsten tot 1,5 procent. De chipbedrijven profiteerden onder meer van sterke omzetcijfers van de Taiwanese chipproducent TSMC, een belangrijke klant van de machines van ASML. Supermarktconcern Ahold Delhaize, dat deze week met cijfers kwam, sloot de rij met een verlies van dik 2 procent.

In de MidKap verloor SBM Offshore ruim 1 procent. De maritiem dienstverlener werd donderdag nog 12 procent meer waard, dankzij sterke resultaten in de eerste jaarhelft.

Hargreaves Lansdown

Marel klom 1,5 procent. De aandeelhouders van het Amerikaanse John Bean Technologies (JBT) hebben ingestemd met de overname van de IJslandse slachtmachinemaker. JBT lanceerde eerder dit jaar een bod van zo'n 3,5 miljard euro op Marel.

CVC won een fractie. De investeringsmaatschappij neemt samen met het staatsinvesteringsfonds van Abu Dhabi de Britse financiële dienstverlener Hargreaves Lansdown over voor 5,4 miljard pond (zo'n 6,3 miljard euro).

De euro was 1,0926 dollar waard, vergeleken met 1,0911 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 76,08 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 79,00 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.