Randstad zakt in AEX na waarschuwing Britse branchegenoot

2024-07-09T09:50:56.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Randstad behoorde dinsdag tot de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak. Het uitzendconcern kampte met een waarschuwing van zijn branchegenoot PageGroup. Het Britse rekruteringsbedrijf waarschuwde voor tegenvallende resultaten in het tweede kwartaal door zwakkere marktomstandigheden. PageGroup kelderde 12 procent in Londen en Randstad zakte 3,5 procent in Amsterdam.

Ook Shell had last van een waarschuwing van een Britse concurrent. Olie- en gasconcern BP gaf aan een tegenvallend kwartaal achter de rug te hebben. Door zwakkere raffinagemarges wordt de winst in het tweede kwartaal gedrukt. Het resultaat uit oliehandel zal naar verwachting ook zwak zijn na een sterk eerste kwartaal. BP verwacht daarnaast een flinke afboeking te moeten doen, doordat de raffinaderij bij de Duitse stad Gelsenkirchen minder waard is geworden. BP zakte 2,5 procent in Londen en Shell verloor 0,1 procent in Amsterdam.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 933,66 punten. De MidKap bleef onveranderd op 871,96 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,8 procent. Londen won 0,2 procent.

Woningmarkt

Beleggers wachten verder op de verklaring die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell zal afleggen voor het Congres. Powell moet daarin het beleid van de Federal Reserve verdedigen. De hardnekkige inflatie in de Verenigde Staten heeft de Fed er tot nu toe van weerhouden om de rente te verlagen. Beleggers hopen dat de Fed in september de leenkosten gaat verlagen en letten dan ook vooral op aanwijzingen over de toekomstige renteplannen van de centrale bank. Donderdag komen ook nog nieuwe Amerikaanse inflatiecijfers naar buiten.

Heijmans bleef onveranderd. Het bouwbedrijf koopt alle activiteiten van branchegenoot Van Gisbergen voor 13 miljoen euro. Heijmans versterkt daarmee zijn positie op de Brabantse woningmarkt. Van Gisbergen haalde in 2023 een omzet van 45 miljoen euro met een nettowinst van 3 miljoen euro.

Hele boekjaar

Ebusco won 1 procent. De fabrikant van elektrische bussen wil Erland Morelissen per 12 augustus benoemen tot commercieel directeur.

In Parijs zakte Dassault Systèmes 4,6 procent. Het Franse software- en defensiebedrijf waarschuwde dat de omzet in het tweede kwartaal en het hele boekjaar lager zal uitvallen dan eerder gedacht.

De euro was 1,0824 dollar waard, tegen 1,0833 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,3 procent goedkoper op 82,10 dollar. Brentolie kostte 0,2 procent minder op 85,55 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.