Prosus onderuit in lagere AEX na koersval in Hongkong

2024-10-08T09:39:35.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak. De techinvesteerder zakte 5 procent, na forse koersverliezen in Hongkong. Beleggers reageerden teleurgesteld op het uitblijven van verdere maatregelen van de Chinese autoriteiten om de economie te stimuleren. De Hang Seng-index in Hongkong leverde 7 procent in en het Chinese techconcern Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, zakte ruim 5 procent.

De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML lieten een gemengd beeld zien, na tegenvallende resultaten van het Zuid-Koreaanse chipconcern Samsung. De grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld kampt met toenemende concurrentie op het gebied van zowel conventionele als geavanceerde chips en een afnemende vraag naar smartphones en pc's. Het bestuur van Samsung bood in een afzonderlijk persbericht zijn excuses aan voor de teleurstellende resultaten. ASMI won 0,4 procent, ASML bleef onveranderd en Besi verloor 0,9 procent.

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,8 procent lager op 905,67 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 890,01 punten. De beurzen in Londen en Parijs verloren tot 1,2 procent. De DAX in Frankfurt zakte 0,9 procent, ondanks een sterker dan verwachte stijging van de Duitse industriële productie in augustus.

ArcelorMittal

Naast Prosus stond staalconcern ArcelorMittal in de staartgroep van de AEX, met een verlies van 3 procent. Uitzender Randstad en verffabrikant AkzoNobel daalden 1,9 en 1,7 procent. Dataleverancier RELX voerde de schaarse stijgers aan, met een plus van 0,3 procent.

Shell verloor 0,9 procent. Het olie- en gasconcern won een dag eerder nog 1,8 procent dankzij een goed ontvangen handelsupdate. Ook profiteerde Shell van een sterke stijging van de olieprijzen door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. Dinsdag vielen de olieprijzen echter terug. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent minder op 75,98 dollar. Brentolie werd ook 1,5 procent goedkoper, op 79,71 dollar per vat.

NX Filtration

NX Filtration steeg ruim 5 procent. De waterzuiveraar liet weten nieuwe orders te hebben ontvangen voor de levering van zijn membraanmodules aan de grootste waterzuiveringsinstallatie van Kindasa Water Services in Saudi-Arabië.

De euro was 1,0984 dollar waard, tegen 1,0976 dollar een dag eerder.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.