VEB: raadselachtig vertrek topman voedt twijfels koers ABN AMRO

2024-08-08T11:24:13.000+02:00

DEN HAAG (ANP) - De "raadselachtige aftocht" van topman Robert Swaak voedt twijfels over de strategische koers van ABN AMRO, stelt de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). De VEB vraagt zich af of de bank de komende jaren op eigen kracht in staat is voldoende geld te verdienen.

Swaak kondigde vorige week onverwacht aan dat hij zijn tweede termijn als topman niet zal volmaken. Afgelopen woensdag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers wilde hij dat besluit nauwelijks toelichten, tot verbazing van analisten en journalisten. Swaak had eind vorig jaar nog voor vier jaar bijgetekend.

Vooral het tijdstip van de bekendmaking, vindt de VEB frappant. Swaaks vertrek werd zes dagen voor de presentatie van de kwartaalcijfers van ABN AMRO aangekondigd. "Waarom moest dat definitieve besluit per se een paar dagen voor de kwartaalcijfers genomen worden?" vraagt de VEB zich af. De bank had volgens de beleggersvereniging kunnen weten dat dit de aandacht zou afleiden van de prestaties van de bank.

'Normaal'

ABN AMRO, waarvan de Nederlandse staat na de nationalisatie nog altijd 40 procent van de aandelen in handen heeft, presteert volgens de VEB al jaren slechter op de beurs dan concurrenten.

Swaak zei woensdag in een gesprek met het ANP dat het een "heel normaal gebruik" is dat een topman met de commissarissen praat over zijn toekomst voordat hij aan een tweede termijn begint. Tijdens een bijeenkomst met analisten wilde hij alleen kwijt dat de eerste helft van volgend jaar "een goede periode" is om terug te treden en dat zijn vervroegde vertrek "in het beste belang van de bank" is. Persbureau Bloomberg concludeerde na afloop dat Swaak geen verklaring wenste te geven voor zijn vertrek, "hoewel hij door journalisten en analisten bestookt werd met vragen die hij grotendeels ontweek".

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.