SBM Offshore flink hoger op lager Damrak na halfjaarcijfers

2024-08-08T09:43:45.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - SBM Offshore behoorde donderdag tot de grote winnaars op de Amsterdamse beurs. De maritieme dienstverlener zag de omzet en de winst in de eerste jaarhelft flink stijgen. Ook steeg het orderboek naar een recordniveau. SBM werd daarnaast positiever over het resultaat voor dit jaar en gaat meer eigen aandelen inkopen om aandeelhouders te belonen. Het bedrijf maakte tevens bekend een nieuwe opdracht te hebben gekregen van het Australische olie- en gasconcern Woodside. Het aandeel steeg 12 procent.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 1,3 procent lager op 874,80 punten. De hoofdindex liet woensdag nog een sterk koersherstel zien van ruim 2 procent, na de paniekverkopen aan het begin van de week. Maandag gingen de beurzen hard onderuit door zorgen over een recessie in de Verenigde Staten. De MidKap daalde 0,6 procent tot 858,46 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs zakten tot 1,1 procent. Ook op de Aziatische aandelenmarkten haperde het eerdere sterke koersherstel en Wall Street sloot woensdag in het rood.

Chipmachinemaker ASML was de grootste daler in de AEX, met een min van 2,5 procent. Betaalbedrijf Adyen volgde met een verlies van 2 procent. Prosus was de enige stijger met een plusje van 0,3 procent. De techinvesteerder liet weten dat financieel directeur Basil Sgourdos eind november met pensioen gaat.

ForFarmers

Philips verloor 1 procent. Het zorgtechnologieconcern stelt een Amerikaans onderzoekslaboratorium aansprakelijk voor de verliezen die het heeft geleden door de terugroepactie van miljoenen apneu-apparaten. Volgens Philips heeft het lab de gevaren van de apparaten door verkeerde tests en analyses overschat. De rechtszaak zal volgens een woordvoerder niet leiden tot vertraging van een schikking die Philips eerder overeenkwam in de VS.

Corbion won dik 2 procent. Het speciaalchemiebedrijf behaalde in de eerste zes maanden iets minder omzet, maar boekte wel meer winst. Topman Olivier Rigaud sprak van "een sterke prestatie" van het bedrijf. ForFarmers zakte 5 procent. Het veevoerbedrijf behaalde meer winst, maar zag de omzet dalen in de eerste zes maanden van het jaar.

Siemens

Siemens zakte 0,6 procent in Frankfurt. Het Duitse industrieconcern boekte afgelopen kwartaal fors meer winst, maar zag het aantal nieuwe orders afnemen.

De euro was 1,0937 dollar waard, tegen 1,0926 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 75,24 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 78,12 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.