ABN AMRO en Ahold Delhaize stijgen op Damrak na resultaten

2024-08-07T09:37:24.000+02:00

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO en Ahold Delhaize behoorden woensdag tot de winnaars op de Amsterdamse beurs dankzij goed ontvangen resultaten. Topman Robert Swaak van ABN AMRO sprak van een sterk kwartaal voor de bank, waarin een nettowinst werd geboekt van 642 miljoen euro. De winst viel daarmee hoger uit dan kenners hadden verwacht. Volgens Swaak, die onlangs zijn vertrek aankondigde, blijft de bank profiteren van de gunstige economische omstandigheden in Nederland. ABN AMRO verhoogde ook de verwachting voor de rente-inkomsten dit jaar, omdat de rente waarschijnlijk langere tijd hoger blijft. De bank zoekt verder nog naar een opvolger voor Swaak. Het aandeel steeg dik 3 procent.

Ahold Delhaize zag de omzet afgelopen kwartaal licht stijgen, dankzij groei in Europa. Vooral online deed het concern het goed. In de Verenigde Staten, de grootste markt van Ahold Delhaize, daalden de verkopen licht. Topman Frans Muller zei tevreden te zijn met de cijfers. "We liggen goed op koers om onze strategische ambities en financiële doelen voor 2024 te realiseren." Het aandeel won ruim 5 procent.

De AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 872,26 punten. De hoofdindex zette daarmee het voorzichtige herstel voort. Maandag gingen de beurzen nog hard onderuit door zorgen over een recessie in de Verenigde Staten. De MidKap klom 1,2 procent tot 853,78 punten. De beurzen in Londen en Parijs stegen tot 0,6 procent. De DAX in Frankfurt won 0,3 procent. In Duitsland nam de industriële productie in juni sterker dan verwacht toe, terwijl de export opnieuw daalde.

OCI

In de MidKap zette OCI (plus 1,5 procent) de opmars voort. De Amerikaanse bank JPMorgan verhoogde het advies voor de kunstmestproducent naar kopen. Ook maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, de eigenaar van Thuisbezorgd.nl, werd door JPMorgan op de kooplijst gezet. Dat aandeel won 7 procent.

Novo Nordisk zakte 5 procent in Kopenhagen. De Deense farmaceut verhoogde de omzetverwachting voor het hele jaar dankzij sterke verkopen van zijn populaire afslankmedicijnen Ozempic en Wegovy. Het waardevolste beursbedrijf van Europa werd wel negatiever over de winst dit jaar en voldeed niet aan de hoge marktverwachtingen. In Frankfurt kelderde het Duitse sportmerk Puma 10 procent na een winstalarm.

De euro was 1,0917 dollar waard, tegen 1,0923 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent goedkoper op 73,07 dollar. Brentolie kostte ook 0,2 procent minder, op 76,34 dollar per vat.

Disclaimer

Bron: ANP. Dit bericht is afkomstig van een derde partij en integraal geplaatst. ING is niet betrokken bij en heeft geen invloed op de informatie die op een externe website wordt weergegeven. Zie ook de algemene disclaimer.